Siciliaanse klankkunstenaar Dario Sanfilippo te gast in Logos

Dario Sanfilippo Het moeten niet altijd maffiasaga’s, Nero d’Avola of frutta martorana zijn, die we uit Sicilië horen overwaaien: het kunnen evengoed feedbacksystemen en autonome klankinstallaties zijn. In de reeks ‘Geluidseksploratie’ heeft Stichting Logos daarvoor de expertise van een man als Dario Sanfilippo uitgenodigd. Nauwelijks 30 zijnde, heeft hij als klankkunstenaar en researcher een indrukwekkend palmares bijeengesmeed. Bij Logos brengt hij een interaktieve set-up waarmee hij demonstreert hoe feedback een autonoom compositorisch element kan zijn. Zijn circuitry is technisch vrij eenvoudig van opzet, maar het gaat Sanfilippo om het samenspel van dingen die na het inpluggen een eigen leven gaan leiden en zo de esthetiek van de voorstelling bepalen. Verwacht je aan asynchrone loops, spectra die je oor heen en weer slingeren tussen wriemelende ultrasonen en wobbelende subbassen, aan een hypnotisch spel van interagerende klanklagen, en vooral: aan veel feedback.

Freelance componist/klankkunstenaar Dario Sanfilippo is geboren in Agrigento (Sicilië) in 1983. Hij studeerde met eervolle vermelding af in Music & New Technologies aan het conservatorium van Trapani en specialiseerde zich in interaktieve computermuziek bij Agostino Di Scipio in Napels. Als researcher focust hij op dynamische feedbacksystemen, klanksynthese en autonome geluidsinstallaties.

Sanfilippo hoort thuis in het rijtje Einzelgängers die hun nieuwste vondsten presenteren op internationale podia voor experimentele muziek, zoals AudioArt Festival, CurvaMinore, Acoustic Fields, AudioVisiva, Quiet Cue en Live!iXem. Maar ook universitaire instellingen als L’Orientale (Napels), Bangor University (Maine, USA) en Queen Mary University (Londen, UK) verzochten hem recent om zijn onderzoeksresultaten toe te lichten. En dat wil alvast iéts zeggen. Sanfilippo’s werk werd meermaals bekroond en geselecteerd voor internationale symposia zoals Computer Music Conference (2012), Sound and Music Computing (2011), Digital Music Research Network (2011), Colloquium of Musical Informatics (2010, 2012) en INTER/actions Symposium (2012). Zijn Chitarra Acustica Improvvisamente Stravolta (2005) werd geselecteerd voor Live!iXem 2005 en twee jaar later was het weer prijs met Pasto Nudo, een samenwerking met zangeres Costanza Paternò die goed bleek voor een finaleplaats voor de Italian National Art Award. In 2012 won hij met zijn proefschrift Towards a Typology of Feedback Systems de Best Paper Award op de International Computer Music Conference (2012). Een uitvoerige versie hiervan wordt binnenkort gepresenteerd in Computer Music Journal.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Concert Dario Sanfilippo
Donderdag 23 mei 2013 om 20.00 u
Logos Tetraëder – Gent

Bomastraat 26-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org

Extra :
Dario Sanfilippo : dariosanfilippo.tumblr.com en soundcloud.com