Elle est moi und töte mich : droom-opera geïnspireerd op het leven van de Oostenrijkse actrice Romy Schneider

Joris Blanckaert Een vrouw schrijft een brief. Ze sterft voor ze hem kan afmaken. In de laatste seconden ijlt ze haar leven. Vijftien gasten zitten rond een tafel. Het lijkt een feest te zijn. Het lijkt laat te zijn: het uur waarop de zekerheden van de dag komen te vervallen. Drie vrouwelijke figuren – een rode, een gele en een blauwe – lijken na elkaar te zullen trouwen. De rode heeft iets van een diva-actrice, in constant gevecht met de pers, die ze nodig heeft. De gele probeert een huismus te zijn, maar ontploft al bij haar eerst huwelijkspoging. De blauwe is eigenlijk een ambitieuze dienster, die kreunt onder een tirannieke baas. De rest van het gezelschap wriemelt en verleidt en vecht en streeft om de aandacht van de drie figuren – en probeert hen tegelijkertijd gewelddadig onder de knoet te houden. En wat zit die dode zoon nu nog aan tafel te doen?

Elle est moi und töte mich is een droom-opera van wat de laatste paar seconden van Romy Schneider hadden kunnen zijn, net voor ze stierf op de avond van 29 mei 1981 op haar Parijse appartement. Een opera opgebouwd uit Franse en Duitse flarden filmcitaten en interviews, al dan niet verwrongen tot een vergeefse maar lyrische poging om te weten wie ze nu eigenlijk echt geweest is. Een creatie in samenwerking met Operastudio Vlaanderen.

Tom Hannes liet zich voor het schrijven van het Romy-libretto inspireren door de vele publicaties en interviews die over de Oostenrijkse actrice Romy Schneider te vinden zijn. In zijn tekst tracht hij de verschillende facetten van Romy’s leven te belichten: de romantische actrice, de behoudende moeder én de vooruitstrevende carrièrevrouw. In een aaneenschakeling van Franse en Duitse quotes beleven we Romy in een eindeloze opeenvolging van vergeefse pogingen om de verschillende facetten van haar leven in verzoening te brengen.

Deze continue karaktertegenstrijdigheden en conflicten worden ook door componist Joris Blanckaert (foto) in de partituur weerspiegeld door gebruik te maken van de clichés van het lichtzinnige Franse chanson ondersteund door oer-Duitse ostinaatbegeleidingen en vice versa. Zoals Romy telkens opnieuw een nieuw leven begon, met een andere man, een andere taal, een andere film, nam Joris Blanckaert zich als componist voor om elke dag van zijn schrijfproces aan te vangen met een wit blad.

Regisseur Vincent van den Elshout legt dit witte vel op de feesttafel van het leven. In een laatste zucht van haar leven ontmoet Romy haar protagonisten – haar moeder en stiefvader, haar echtgenoten Alain Delon en Harry Mayen, haar zoon David, regisseur Visconti en niet te vergeten de internationale pers. Vanop de drempel van de dood tracht ze in deze irreële ontmoeting een ultieme harmonie in haar conflictueuze situaties te realiseren. Tevergeefs.

Joris Blanckaert (1976) studeerde toegepaste wetenschappen aan de Universiteit Gent, jazz accordeon aan het Gentse conservatorium bij Rony Verbiest, en compositie bij Frank Nuyts. Hij componeert en speelt bij o.a. bal des boiteux en de bOOmfanfare, componeert voor uiteenlopende bezettingen en producties, en is tevens componist en artistiek leider bij het muziektheater collectief Fosfor. Het oeuvre van Joris Blanckaert is in volle ontwikkeling. Waar in het begin voornamelijk een sterke invloed aanwezig is van wereldmuziek uit diverse culturen voor kleine ensembles, verschuift dit de laatste jaren meer in de richting van nieuwe muziek voor diverse bezettingen. Toch blijft hij volkse elementen omarmen, onder andere door het regelmatige gebruik van de accordeon en de sporadische inzet van schalmeien in zijn oeuvre. Deze instrumenten vormen een brug tussen de wieg van de Oosterse en van de Westerse cultuur. Zijn affiniteit met volkse culturen, en zijn kennis van Westerse harmonie, laten hem toe om een interpretatie te geven van het beeld dat de Oosterse muzikale wereld kan hebben (of gehad hebben) van de Westerse kunstmuziek.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Spectra Ensemble : Joris Blanckaert, Elle est moi und töte mich
Zaterdag 1, dinsdag 4, woensdag 5 en zondag 9 junu 2013, telkens om 20.00 u
Operastudio Vlaanderen – Gent

Bijlokekaai 6
9000 Gent

Meer info : www.spectraensemble.com en www.operastudio.be

Extra :
Joris Blanckaert : www.jorisblanckaert.be en youtube