Verrassende Bijloke-Manufactuur met Kevin Skelton, Thomas Smetryns & Nadar Ensemble

Thomas Smetryns In het laatste Bijloke-Manufactuurtoonmoment van dit seizoen zoekt de Canadese tenor Kevin Skelton uit hoe hedendaagse dans en muziektradities uit de 17de eeuw samengaan. Purcell, Monteverdi en Schütz eigenzinnig benaderd. Componist en luitspeler Thomas Smetryns (foto) laat dan weer zijn grafische partituren creëren door het jonge en dynamische Nadar Ensemble. Thomas heeft een ‘violon d’Ingres’: hij etst, zeefdrukt en typodrukt en heeft zo de voorbije jaren een bescheiden grafisch oeuvre geschapen. Hij streeft er enerzijds naar om de kijker een ‘concert intérieur’ te laten beleven en anderzijds de uitvoerders een beknopte maar duidelijke partituur af te leveren.

Verwacht je op 4 juni aan muziek voor versterkte koperplaten, aan een compositie die evolueert bij de gratie van het gebrek aan absoluut gehoor van de muzikanten, en aan stukken waarbij de muzikanten naar believen hun allermooiste klanken en favoriete deuntjes mogen spelen, en nog veel meer… En mocht je je afvragen hoe het er in ‘Le Bain Turc’ van bovengenoemde schilder klankgewijs aan toe gaat, ga dan zeker langs in de Bijloke !

De manufactuur is een muzikaal laboratorium waarin Muziekcentrum de Bijloke in Gent bevlogen jonge muzikanten de kans willen geven om een (wild/ongewoon/spannend/…) idee uit te testen. Ze kunnen er naar hartenlust experimenteren, de grenzen van hun muzikale universum aftasten, nieuwe vormen verkennen en linken leggen tussen hun eigen uitdrukkingsvorm en andere artistieke disciplines. De resultaten van hun zoektocht krijgen we te zien tijdens een toonmoment. Potten en pinten worden voorzien waartussen de dialoog tussen kijkers en makers kan starten.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Bijloke-Manufactuur : Kevin Skelton, Thomas Smetryns & Nadar Ensemble
Dinsdag 4 juni 2013 om 20.00 u
Muziekcentrum de Bijloke Gent

Bijlokekaai 7
9000 Gent

Meer info : www.debijloke.be en www.nadarensemble.be

Extra :
Thomas Smetryns : www.myspace.com/thomassmetryns, www.matrix-new-music.be en youtube