Vlaamse Opera herneemt Bernsteins komische opera Candide

Candide Candide is een jonge, naïeve optimist die erop uit trekt, op zoek naar zijn dood gewaande liefde Cunegonde. Zijn odyssee naar het verloren paradijs loodst hem door een wereld vol verdorvenheid, verwoesting en waanzin. Hij geneest maar langzaam van zijn hardnekkige idee dat de wereld perfect geregeld is… De charismatische componist-dirigent Leonard Bernstein baseerde zijn Candide op Voltaires gelijknamige literair-filosofisch meesterwerk. Na zijn Broadwaysuccessen betekende dit komische operadebuut voor hem een afrekening met domheid en misplaatst optimisme. Regisseur Nigel Lowery herneemt voor de Vlaamse Opera deze “heerlijk tegendraadse” (De Standaard) voorstelling vol bijtende humor en satirische knipogen. “Lowery’s Monty Python approach keeps a smile on our faces throughout” (The Financial Times). Candide en zijn optimistische kijk op het leven sluit het seizoen rond Geloof bij de Vlaamse Opera op spetterende wijze. De cartooneske productie van regisseur Nigel Lowery zit vol heerlijke absurde en zwarte humor die Voltaire’s satire en de grandioze muziek van Leonard Bernstein perfect aanvult. Reis mee door een wereld van rijdende toiletten, reusachtige badeenden en zelfs de USS Enterprise.

Nigel Lowery hoeven we inmiddels niet meer voor te stellen: Candide kon al eerder op succes rekenen. Ook zijn Semiramide in de Vlaamse Opera was een hit en schopte het zelfs tot op het Edinburgh International Festival. Een aantal toppers van de vorige keer zijn opnieuw present:  Michael Spyres kruipt weer in de huid van de beminnelijke Candide en ook Graham Valentine  is van de partij met zijn buitengewone vertolking van leraar Pangloss. De ‘pure magie’ die Yannis Pouspourikas eerder bereikte met het orkest van de Vlaamse Opera belooft een spetterend seizoenseinde. Deze Candide betekent ook de afscheidsproductie van huis- en koordirigent Pouspourikas, die vanaf volgend seizoen Erste Kapellmeister wordt in het Aalto-Theater in Essen.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Leonard Bernstein, Candide
Di 18, do 20, za 22, wo 26 en vrij 28 jun 2013, telkens om 20.00 u
Zo 23 en zo 30 jun 2013, telkens om 15.00 u
Vlaamse Opera Antwerpen

Van Ertbornstraat 8
2018 Antwerpen

Meer info : vlaamseopera.be en www.zva.be

Extra :
Leonard Bernstein : www.leonardbernstein.com, en.wikipedia.org en youtube
Candide op en.wikipedia.org

Elders op Oorgetuige :
Bernsteins ‘averechtse musical’ Candide in Antwerpen en Gent, 16/12/2009

Bekijk alvast deze video voor een voorsmaakje van Candide

[vimeo http://www.vimeo.com/66142403 w=400&h=300]