Finland in de schijnwerpers op het festival B-Classic

Niko Kumpuvaara B-Classic, de Limburgse tak van het Festival van Vlaanderen, heeft dit jaar Finland uitgekozen als middelpunt van het programma. Het festival vindt plaats van 21 tot en met 30 juni in de beeldschone en sfeervolle omgeving van Tongeren met zijn middeleeuwse kastelen. Ook dit jaar kan je opnieuw genieten van kamermuziek in prachtig historisch erfgoed met topmuzikanten uit België, Nederland en Finland.

De belangrijkste doelstelling van B-Classic is de Belgische en internationale muzikanten bij elkaar te brengen, hen samen tijd te laten spenderen en muziek met elkaar te creëren. Grondslag van het festival is de combinatie van kamermuziek met het rijk historisch erfgoed van Haspengouw. De uitvoering van de muziek is het resultaat van een proces waarbij musici op een zeer korte tijdspanne een concertprogramma instuderen. Pressure Cooking! Het publiek kan deelgenoot zijn van dat proces. De tijdsdruk stimuleert een extreme vorm van alertheid, focus en creativiteit waardoor ieder concert een unieke belevenis wordt. Op het festivalprogramma staan kamermuziekconcerten en andere kleinschalige muziekopvoeringen op verschillende locaties in de provincie Limburg en de oudste stad van België, Tongeren.

Van 21 juni 2013 tot en met 30 juni zullen 25 musici dagelijks een programma brengen rond het thema ‘Finnish connection’. Limburgse musici als hoboïst Karel Schoofs, hoornist Jan Van Duffel, klarinettist Roeland Hendrikx, hoboïste Veerle Huskens, … ontmoeten gerenommeerde Finse musici als mezzo-soptraan Virpi Raïsänen, accordeonist Niko Kumpuvaara (foto), Tempera strijkkwartet, pianisten Juhani Lagerspetz en Henri Sigfridsson, Belgische accordeonist Ludo Mariën, … De Finse componisten zijn naast het klassieke Europese programma prominent aanwezig. Men kan op het festival producties horen van onder andere Kalevi Aho, Perttu Haapanen, Magnus Lindberg, Tauno Marttinen, Veli-Matti Puumala, Einojuhani Rautavaara, Max Savikangas en Jean Sibelius. Schubert’s strijkkwintet, Schumann’s pianokwintet, Brahms’ klaviertrio, Beethoven’s septet, Mahler liederen, … worden avontuurlijk gecombineerd met werken van Finse grootmeesters als Sibelius, Rautavaara, Lindberg, …

Programma B-classic 2013

 • Danel Quartet, Henri Sigfridsson – piano, Ludo Mariën en Niko Kumpuvaara – bandoneon, Juhani Lagerspetz – piano
  Vrijdag 21 juni om 20.30 u in Gallo Romeins Museum, Tongeren

  Het openingsconcert van de festivaleditie 2013 werd geheel anders opgevat dan de voorbije jaren.  De Festivaldirectie heeft immers keuzes gemaakt!  Vanaf 2013 profileert het Festival zich als een internationaal “Pressure Cooking” kamermuziekfestival. Niet minder dan 23 musici uit België, Nederland en Finland zullen gedurende de tien festivaldagen elkaar “ontmoeten”.  Iedere avond brengen ze een concertprogramma dat ter plaatse werd ingestudeerd.  Het publiek zal niet alleen getuige zijn van het concert, maar kan eveneens kennis maken met het voorbereidend repetitieproces dankzij de publieke repetities. Dankzij de unieke “Pressure Cooking” formule, het instuderen van de werken binnen een zeer korte tijd, worden de concerten gekenmerkt door een extreme en unieke focus, creativiteit en alertheid! 

  Programma :
  – J. Sibelius, liederen voor mezzosopraan en piano
  – J. Tiensuu, ‘Fantango’ voor accordeon
  – A. Piazzolla, ‘Oblivion’ voor bandoneon en accordeon
  – R. Schumann, Pianokwintet

 • Danel Quartet Juhani Lagerspetz – piano, Marc Danel – viool, Eva Tebbe – harp, Marije van den Berg – fluit, Vlad Bogdana – alto, Virpi Räisäinen – mezzosopraan, Sigfridsson – piano
  Zaterdag 22 juni om 20.30 u in Kasteel ’s Herenelderen, Tongeren

  Het prachtige kasteel de Renesse in ‘s Herenelderen is normaal niet toegankelijk voor publiek. De muziek van Pärt, Mahler en Weinberg staat garant voor een beklijvende avond. Bovendien vindt de wereldpremière plaats van een compostie van Walter Wolff, een bekende Finse jazzpianist. “Enigma voor harp, fluit en altviool”.

  Programma :
  – A. Pärt, ‘Fratres’ voor viool en piano
  – W. Wolff, “Enigma” voor fluit, altviool en harp, wereldcreatie
  – “Legacy of Mahler”, selectie liederen van Mahler, Berg, Sjostakovitsj
  – M. Weinberg, Strijkkwartet nr.5

 • Danel Quartet, Niko Kumpuvaara – bandoneon, Ludo Mariën en accordeonklas Mol, Juhani Lagerspetz – piano, Virpi Räisäinen – mezzosopraan
  Zondag 23 juni om 20.30 u in Kasteel Mariagaarde, Hoepertingen
  Muzikale wandeltocht met Finse tango’s

  Programma :
  – A. Pärt, ‘Fur Alina’ voor pianosolo
  – A. Vivaldi, ‘Cessate, omal cessate’ voor mezzosopraan en strijkkwartet

 • Danel Quartet, Virpi Räisäinen – mezzosopraan, Frank Peters – piano, Henri Sigfridsson – piano
  Maandag 24 juni om 20.30 u in Romeinse tempel, Tongeren

  Met het trio van Jouni Kaipainen worden Jean-Michel Charlier (klarinet), Guy Danel (cello) en Frank Peters (piano) ondergedompeld in een absoluut Fins meesterwerk. Ongelofelijk intens gedragen melodieën staan in fel contrast met de adembenemende virtuositeit die dit werk vraagt. Il tramonto (de zonsondergang) beschrijft een liefdesgeschiedenis en is gebaseerd op een tekst van Shelley. Niemand kan deze muziek beter toelichten dan de vertolkster zelf. Luister en kijk naar Virpi Räisänen op youtube.
  Waar César Franck bekend staat om de plechtigheid van het orgel te veel te laten meeklinken in al zijn andere werken, is zijn pianokwintet een verrassend persoonlijk en gepassioneerd werk. Het wordt dan ook niet voor niks de orkaan onder de pianokwintetten genoemd. Gezien de zeer eclectische samenstelling van dit concertprogramma, staan de musici vanavond voor een bijzonder grote uitdaging.
  Het trio van Kaipainen drijft de muzikanten tot het uiterste op technisch vlak maar zeker ook voor wat betreft de interpretatie van de muziek en de emotionele beleving ervan. Virpi Räisänen vertolkt één van de bekendste composities van Respighi. Dit meesterwerk kan enkel vertolkt worden door een zangeres van wereldklasse! De ontmoeting van het Danelkwartet met de Finse pianist Henri Sigfridsson kent zijn première tijdens dit concert.

  Programma :
  – J. Kaipainen, trio voor klarinet, cello en piano
  – O. Respighi, ‘Il Tramonto’ voor mezzosopraan en strijkkwartet
  – C. Frank, pianokwintet

 • Juhani Lagerspetz – piano, Danel Quartet Niko Kumpuvaara – accordeon & bandoneon, Tempera Quartet
  Dinsdag 25 juni om 20.30 u in Kunstgalerij De Mijlpaal, Heusden – Zolder

  Finland haalde de aardappel uit Peru en de Tango uit Argentinië. Beide Zuid-Amerikaanse producten zijn momenteel populairder in Finland dan in de landen van herkomst. De Tango vond een voedingsbodem in Finland die zelfs Elvis Presley en de Beatles overleefde. Ook in de Finse klassieke muziek is de Tango niet weg te denken. Het pianokwintet van Aulis Sallinen is een mooi voorbeeld van hoe deze Zuid-Amerikaanse dansmuziek verfijnd wordt verweven in een klassieke compositie. De FInse accordeonist en bandoneonspeler Niko Kumpuvaara is één van de meest gerenommeerde internationale accordeonvirtuozen van het moment. In dit tangoprogramma speelt hij “5 Tango Sensations” voor bandoneon en strijkkwartet van de absolute grootmeester van de Tango, Astor Piazzolla. De wereldcreatie van Max Savikangas is gecomponeerd voor dezelfde bezetting en is tevens geheel geïnspireerd op 5 Tango Sensations van Piazolla.

  Programma :
  – A. Sallinen, introduction and tango ouverture voor pianokwintet
  – M. Savikangas, ‘Opposite Sensations’ voor bandoneon en strijkkwartet, wereldcreatie
  – A. Piazzolla, ‘5 Tango Sensations’ voor bandoneon en strijkkwartet

 • Danel Quartet, Virpi Räisänen – mezzosopraan, Ulla Lampela – cello
  Woensdag 26 juni om 20.30 u in Kasteel Borghof, Tongeren

  Programma :
  – A. Vivaldi, ‘Cessate, omal cessate’ voor mezzosopraan en strijkkwartet
  – F. Schubert, Strijkkwintet

 • Tempera Quartet, Virpi Räisänen – mezzosopraan, Odile Simon – contrabas, Eva Tebbe – harp, Niko Kumpuvaara  – accordeon & bandoneon, Ludo Mariën – accordeon
  Donderdag 27 juni om 20.30 u in Kasteel Betho, Tongeren

  Tijdens dit concert zorgt B-Classic alweer voor een primeur. Voor het eerst zal een publiek concert plaatsvinden op het kasteel van Betho in Tongeren. Dankzij een unieke concertformule zal het publiek de kasteelsfeer van Betho opsnuiven op drie verschillende locaties. Speciaal voor deze uitzonderlijke gelegenheid zal het festivalcollectief concerteren in drie verschillende ensembles. Mezzosopraan Virpi Räisänen brengt in de authentieke kasteelsalon samen met haar Finse collega’s van het Tempera Stringquartet de mooste aria’s uit Händels opera “Julius Caesar”. In de kasteelschuur weerklinkt het onterecht ongekende sextuor voor pianosolo, harp, klarinet, fagot, hoorn en contrabas van de vergeten componist Ferdinand Ries. Op de zolder van het kasteel brengen de accordeonvirtuozen Ludo Mariën en Niko Kumpuvaara transcripties voor 2 accordeons van verschillende grootmeesters.

  Programma :
  – J. SIbelius, ‘Andante Festivo’ voor strijkkwartet
  – G.F. Händel, Arias uit ‘Julius Caesar’
  – F. Ries, Sextet voor piano, harp, klarinet, hoorn, fagot en contrabas
  – K. Aho, Sonate voor 2 accordeons

 • Tempera Quartet, Roeland Hendrikx – klarinet, Bob Permentier – fagot, Frank Peters – piano, Henri Sigfridsson – piano
  Vrijdag 28 juni om 20.30 u in de O.L.V. Basiliek, Tongeren

  Wie een traditiegetrouw groots opgevat concert verwacht wordt met dit concert helemaal verrast. Het trouwe concertpubliek weet immers dat de monumentale basiliek een uitzonderlijke akoestiek heeft die ook kleinschalige concerten geheel tot hun recht laat komen. Met het trio van Beethoven voor klarinet, fagot en piano vullen de musici de basiliek met klassieke, diverterende muziekklanken. Magnus Lindberg realiseerde zijn orkestraal opgevat klarinetkwintet met grote angst om de vergelijking met de monumentale klassiekers van Mozart en Brahms voor deze bezetting niet te overleven! Het resultaat is een magistraal virtuoze compositie. Met het pianokwintet weerklinkt één van de meest gerenomeerde kamermuziekwerken van Sjostakovitsh. Zoals in velen van zijn werken ademt het kwintet een verstilde wanhoop uit die doorheen de bewegingen onverbiddelijk voortschrijdt naar een ongekende emotionele climax.

  Programma :
  – L.v. Beethoven, Trio voor klarinet, fagot en piano
  – M. Lindberg, Klarinetkwintet
  – D. Sjostakovitdj, Pianokwintet

 • Tempera Quartet, Frank Peters – piano, Jan Van Duffel – hoorn, Henri Sigfridsson – piano, Bob Permentier – fagot, Karel Schoofs – hobo en jazzmusici
  Zaterdag 29 juni om 20.30 u in Begijnhofkerk, Tongeren

  Het concertprogramma in de begijnhofkerk blinkt uit door zijn uiterst gevarieerde samenstelling aangaande muziekstijlen. Met het ongehoord krachtige en gebalde pianokwintet van Magnus Lindberg wordt de Finse hedendaagse connectie compositorisch sterk in de verf gezet. Vervolgens geven de Finse pianist Henri Sigfridsson en de blazers van het festivalcollectief hun interpretatie van Mozarts pianokwintet met blazers. Na de pauze ontmoeten het Limburgs jeugdig pianotalent, Maarten Lingier en Fins accordeonist Niko Kumpuvaara elkaar in een gevarieerd programma met lichte muziek, waar Jazz, improvisatie, folkinvloeden, … aan bod komen. Daarenboven heeft B-Classic het plezier om enkele jonge Tongerse talenten te presenteren. Met name de Tongerse Belfiuslaureaten 2012 zullen te horen zijn op deze Jazznocturne.

  Programma :
  – M. Lindberg, Panokwintet
  – W.A. Mozart, Pianokwintet
  – Jazznocturne

 • Tempera Quartet, Veerle Huskens – hobo, Henri Sigfridsson – piano, Virpi Räisänen – mezzosopraan, Roeland Hendrikx – klarinet, Bob Permentier – fagot, Jan Van Duffel – hoorn, Odile Simon – contrabas
  Zondag 30 juni vanaf 13.30 u , Fietstocht doorheen de Haspengouwse natuur

  Programma :
  – W.A. Mozart: hobokwartet
  – E. Lievonen: ‘Buckland Dirt’ voor accordeon en piano, ‘Legacy of Mahler’, selectie liederen van Mahler, Berg, Sjostakovitsj
  – L. Berio: Sequenzia III voor solostem (versie met choreografie)
  – L.v. Beethoven: Septet voor klarinet, hoorn, fagot, viool, altviool, cello en contrabas


Tijd en plaats van het gebeuren :

B-classic 2013
Van vrijdag 21 tot en met zondag 30 juni 2013
Op verschillende locaties in Limburg

Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.b-classic.be

Een antwoord op “Finland in de schijnwerpers op het festival B-Classic”

 1. B-Classic is super, maar zou nog superder zijn als ook een paar Limburgse componisten konden verbroederen met hun Finse lotgenoten (ter vervanging van Piazzola bijvoorbeeld?).
  Lucien Posman
  voorzitter Componisten Archipel Vlaanderen

Reacties zijn gesloten.