Een hele zomer vol heerlijke lunchconcerten in Brussel en Leuven tijdens Midis-Minimes en Zomer van Sint-Pieter

Midis-Minimes Tijdens de zomer vindt in Brussel traditioneel het Midis-Minimes Festival plaats. De 27ste editie van dit zomerfestival loopt alle werkdagen vanaf 1 juli tot en met 30 augustus 2013 met telkens om 12.15 u een concert van 35 minuten in het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Dit jaar is het festival ook al toe aan de 12de Zomer van Sint-Pieter in Leuven – een coproductie met 30CC Leuven – met vier concerten per week. Een hele zomer vol heerlijke lunchconcerten in het historische hart van Leuven, dat blijft het succesrecept van Zomer van Sint-Pieter. De twaalfde editie betovert twee maanden lang met zowel het vertrouwde repertoire als nieuwe ontdekkingen. Wegens restauratiewerken in zowel de Sint-Pieterskerk als de Schouwburg wordt deze zomer uitgeweken naar de Sint-Michielskerk en het Wagehuys.

Diversiteit en kwaliteit, dat zijn steevast de twee ‘leidmotieven’ van het programma, met werk uit het grote repertoire evengoed als ontdekkingen, uitgevoerd door gevestigde namen of getalenteerde jonge artiesten van bij ons en uit het buitenland, die voor het eerst in ons land optreden. De opening van Midis-Minimes staat in het teken van de 200ste verjaardag van het overlijden van André-Modeste Grétry, met fragmenten uit zijn komische opera L’Amant Jaloux ou les Fausses Apparences, die volgens kenners model stond voor de Franse komische opera. Het kamerorkest werd voor deze gelegenheid samengesteld uit leden van het Alfama Kwartet en het Quartz Ensemble. Het begeleidt een cast van getalenteerde jonge zangers – Aurélie Moreels, Rita Matos Alves, Pauline Claes, Geoffrey Degives, Xavier Flabat en Marco Zelaya – onder de kundige leiding van Bernard Delire.

Traditiegetrouw is het programma van het Midis-Minimes Festival onderverdeeld in vijf cycli: traditionele muziek op maandag en de verschillende perioden uit de muziekgeschiedenis – middeleeuws tot hedendaags – op de andere vier dagen. Op maandag is er wereldmuziek, muziek die soms ver van ons klassiek westerse muzikale universum staat en die ons meeneemt op een reis naar verre bestemmingen en exotische stijlen: Noord-India, Rusland (met de geweldige stemmen van de Kozakken), Armenië en Irak. In deze cyclus kan je ook kennismaken met onbekende instrumenten zoals de qanun, balalaika, kamanche, duduk of dap.

Dinsdag is gewijd aan oude muziek, met een reis door de muziekgeschiedenis van de 13de tot de 17de eeuw. Daarbij gaat het afwisselend om geestelijke en profane muziek in gezelschap van Canticum Novum, het ensemble ClubMediéval en de vrouwenstemmen van het Belgische ensemble Encantar.

De woensdagen worden voorbehouden aan muziek uit de 18de eeuw, de overgangsperiode van barok naar classicisme. Op het programma de onontkoombare namen Bach, Haydn, Mozart en Rameau, maar ook minder bekenden, onder wie Pieter Van Maldere, Matteis, Clérambault, Jacquet de la Guerre of Rebel.

Op donderdag krijgen we muziek uit de 19de eeuw met onder meer Schuberts beroemde lied Der Hird auf den Felsen, uitgevoerd door Elise Gäbele, Pierre Xhonneux, Stephane De May en diens befaamde Strijkkwintet D.956 met het Alfama Kwartet en celliste Camille Thomas. Daarnaast ook Beethovens 14de Strijkkwartet door het Voce Kwartet, alsook Klaviertrio nr. 1 van Felix Mendelssohn door het Trio Carlo Van Neste.

De week wordt besloten op vrijdag met meer hedendaags werk, waaronder muziek van 20ste-eeuwse meesters als Maurice Ravel door het Talweg Trio – dat voor de gelegenheid wordt opgesplitst in twee duo’s, Rachmaninov en Sjostakovitsj. Het festival viert ook de honderdste verjaardag van de befaamde Sacre du Printemps van Stravinsky in een versie voor twee piano’s opgeluisterd met het percussiegedeelte van de orkestrale versie door Alexander Gurning, Eugène Galand, Gabriel Laufer en Pierre Quiriny.

Van 29 juli tot 2 augustus maakt Midis-Minimes even een zijsprongetje met de week van de piano, die aanvangt met de Franse pianist Guillaume Coppola die werk van Enrique Granados zal uitvoeren. Tijdens deze pianoweek kunnen we ook luisteren naar drie talentrijke jonge Belgische pianisten: Stéphanie Salmin, Philippe Ivanov en Julien Libeer.

20ste – 21ste eeuw
Terwijl de negentiende eeuw een creatieve evolutie beleefde in de richting van een groter individualisme, waarbij de componist de muziekstijl aanpaste aan zijn eigen emoties, bracht de twintigste eeuw het doorbreken van alle conventies, alle stilistische en formele barrières, om zo de act van het componeren opnieuw uit te vinden. De verkenning van deze periode begint in Frankrijk, met Ravel. Het Trio Talweg splitst zich voor de gelegenheid op in twee duo’s en vertolkt Ravels Sonate voor viool en piano en de Sonate voor viool en cello.

Het festival trekt vervolgens naar Rusland, met drie belangrijke componisten: de ‘postromanticus’ Rachmaninov met zijn Sonate voor cello en piano, op. 19, (David Cohen en Polina Leschenko), de revolutionaire avant-gardist Sjostakovitsj, wiens kwartetten echte meesterwerken zijn (Quatuor Byron) en Stravinsky. De première van Le Sacre du Printemps in Parijs in 1913 was een sleutelmoment in de hedendaagse muziekgeschiedenis. Midis-Minimes herdenkt die cruciale gebeurtenis met de versie voor twee piano’s (Alexander Gurning en Eugène Galand), en met de slagwerkpartij uit de orkestversie (Gabriel Laufer en Pierre Quiriny).

Het andere luik van deze cyclus is gewijd aan jonge componisten, met twee concerten: het Quatuor Tana combineert werk van de Argentijnse componist Daniel D’Adamo met het Kwartet nr. 1 van Ligeti, en het Ensemble Sturm und Klang, onder leiding van Thomas Van Haeperen, speelt werken van Philippe Leroux (1959), Grégory d’Hoop (1986) en Gilles Doneux (1985).

De verkenning van de twintigste en eenentwintigste eeuw voert het publiek ook naar Latijns- Amerika, met enerzijds Astor Piazzolla en zijn tango nuevo (Spiritango) en anderzijds de gitaar, het instrument bij uitstek van de klassieke muziek in Zuid-Amerika, waarvoor dan ook talrijke werken werden gecomponeerd (Alki Guitar Trio).

Tijd en plaats van het gebeuren :

Midis-Minimes
Van maandag 1 juli t.e.m. vrijdag 30 augustus 2013

Elke weekdag om 12. 15 u
Koninklijk Conservatorium Brussel
Regentschapsstraat 30
1000 Brussel
————————-
Zomer van Sint-Pieter
Elke dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag tussen 2 juli en 30 augustus 2013
, telkens om 12. 15 u
30CC/Wagehuys – Leuven
Brusselsestraat 63
3000 Leuven

Sint-Michielskerk – Leuven
Naamsestraat 57A
3000 Leuven

Het volledige progamma en alle verdere info vind je op www.midis-minimes.be en www.zomer-van-sint-pieter.be