TIK TAK TOE : festival voor en door muzikale fijnproevers

TIK TAK TOE Festival voor recente muziek TIK TAK TOE is een intiem familiefestival in het landelijke Meigem, waarbij 12 jonge professionele muzikanten consequent focussen op recente muziek. De derde editie wordt alweer een festival voor en door muzikale fijnproevers. Een grote muzikale honger en onmetelijk veel goesting resulteerde voor programmatoren Seraphine Stragier (tevens deelnemend celliste), Tim Vandenbergh (tevens deelnemend contrabassist en arrangeur) en Frederik Neyrinck (tevens componist en deelnemend toetsenist ) opnieuw in een bruisend programma. Het werd een mix van recente muziek, in de ruime betekenis van het woord, een interessante kruisbestuiving tussen hedendaags klassiek, alternatieve rock en Nederlandstalige pop. Het programma wordt uitgevoerd in 5 concertblokjes (van ongeveer 30 minuten ) om 16.00 u, 17.00 u , 18.00 u , 20.00 u en 21.00 u. Tijdens de pauzes kan genoten worden van de obligate hapjes en drankjes in de tuinen van de galerij . Tussen 18.30 u en 20.00 u is er een reuze-picknick.

Van Luciano Berio krijg je uit de reeks ‘Sequenza’, ‘Sequenza I’ voor fluit en ‘Sequenza XIV’ voor cello te horen. Bij de muziek van componist en percussionist Aarich Jespers speelt het toeval een grote rol . Van hem brengen ze een werk dat het toeval laat bepalen door vliegen die opgesloten in doorzichtige dozen met notenbalken het notenmateriaal bepalen.

Mauricio Pauly‘s ‘Depths of Dark Pigment’ voor cello solo, elektronica en video sluit perfect aan bij de ‘Paysages’ van Daan Janssens. In ‘Paysages VI’voor fluit, cello en piano is duidelijk te horen hoe hij op zoek gaat naar een perfecte balans tussen de instrumenten, en naar een tactiele integratie van ‘extended techniques’ om zo tot een gebalanceerde klankmenging te komen.

In een ander concertblok worden de multimediale composities van de Deen Simon Steen-Andersen uitgespeeld tegenover werken van jazz-icoon John Zorn. Zorns brede muzikale radius wordt nog verruimd door de dialoog met het vierdelig werk ‘Kamikaze Version of Self-reflecting Next To Beside Besides’. In dit werk gaat de fluitiste a.h.w. in dialoog met zichzelf op video.

Primeur op Tik Tak Toe is een nieuwe creatie ‘Gestalt VII’, voor fluit, strijkers en toetsen van Frederik Neyrinck. In dit werk staat de fluitiste letterlijk centraal omgeven door vier strijkers en vier toetsenisten. Dit concertblok wordt vervolledigd met werk van rockmuzikant Jonny Greenwood, multi-instrumentalist, componist en lid van de Britse rockgroep Radiohead, én met de zeer sfeervolle miniatuur voor pianokwintet van de Italiaanse componist Giuliano Bracci.

Als afsluiter staat de zangeres Roos Rebergen op het podium met bewerkingen van een aantal van haar Nederlandstalige popsongs (de groep Roosbeef). In de arrangementen gaat arrangeur Tim Vandenbergh op zoek naar verdere klankverfijning waardoor dit concert de perfecte intieme afsluiter wordt van het festival.

Deze op zijn minst een ongewone combinatie van muziekstukken die alle, niettegenstaande hun verscheidenheid, onder de noemer ‘recente muziek’ te klasseren zijn, en alle vertrekken vanuit een gezonde drang tot muzikaal experiment zorgt er voor dat TIK TAK TOE qua programmatie een zeer UNIEKE plaats inneemt in het muzieklandschap.

Deelnemende muzikanten zijn Jeroen Baert (viool), Yumika Lecluyze (viool), Karel Coninx (altviool), Seraphine Stragier (cello), Katrien Gaelens (fluit), Tim Vandenbergh (contrabas), Frederik Neyrinck (piano), Roos Rebergen (zang), Sara Picavet (piano), David Poltrock (keyboards), Benjamin Glorieux (cello) en Boris De Laet (drum).

Programma :

16.00 u – Aarich makes Luciano Fly
– Aarich Jespers, Vliegen”#1 voor ensemble
– Luciano Berio, Sequenza I voor fluit solo
– Aarich Jespers, Vliegen”#2 voor ensemble
– Luciano Berio, Sequenza XIV voor cello solo
– Aarich Jespers, Vliegen”#3 voor ensemble

17.00 u – Landscapes !
– Daan Janssens, (face à moi) I – miniatuur voor piccolo solo
– Daan Janssens, (face à moi) III – miniatuur voor piano solo
– Daan Janssens, (paysages-études) V – miniatuur voor fluit, cello en piano
– Mauricio Pauly & Sam Salem, To what depths of dark pigment voor cello, diffused audio en video

18.00 u – Ping-Pong !
– Simon Steen-Andersen, Self-reflecting Next To Besides – The kamikaze version for flutes and video
– John Zorn, Iluminations, for solo piano with optional improvising bass and drums
– John Zorn, Masada String Trio voor viol, cello en contrabas
– John Zorn, Kol Nidre voor strijkkwartet

20.00 u – Surround(ed) !
– Frederik Neyrinck, Gestalt VII voor (bas)fluit en gespiegeld ensemble)
– Jonny Greenwood, (parts from) Bodysong voor ensemble
– Giuliano Bracci, C’è un giardino chiaro voor piano en strijkkwartet

21.00 u – Roosbeef !
arrangement Tim Vandenbergh

Tijd en plaats van het gebeuren :

TIK TAK TOE Festival voor recente muziek
Zaterdag 13 juli 2013 vanaf 15.30 u
Kunstengalerie D’apostrof Meigem

Pastoriestraat 59
9800 Meigem (Deinze)

Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.dapostrof.be

Extra :
Luciano Berio op www.compositiontoday.com, www.themodernword.com, brahms.ircam.fr en youtube
Portret Luciano Berio, J-L Plouvier op www.ictus.be
Luciano Berio (1925 – 2003): Duivelskunstenaar, Jan de Kruijff op www.musicalifeiten.nl
Daan Janssens : www.daanjanssens.be en youtube
Mauricio Pauly : www.mauriciopauly.com
Simon Steen-Andersen : www.simonsteenandersen.dk, www.danishmusic.info en youtube
John Zorn : en.wikipedia.org en youtube
Frederik Neyrinck : www.frederikneyrinck.be, www.muziekcentrum.be en www.goldenrivermusic.be
Jonny Greenwood op nl.wikipedia.org
Giuliano Bracci : giulianobracci.com
Tim Vandenbergh op www.muziekcentrum.be