Jeliya : een gloednieuwe muziektheatervoorstelling die er zelfs twee in één is

Jeliya Tijdens de Gentsche Festspiele vindt elke avond in de Miry Concertzaal de muziektheatervoorstelling Jeliya plaats. De naam verwijst naar de geheime kennis van de Afrikaanse griots (een soort barden) die alleen via erfopvolging kan worden doorgegeven. Die bloedband vormt letterlijk de rode draad van de avond. De voorstelling begint met een dansimprovisatie gebaseerd op het kortverhaal ‘Griot’. Op de tonen van het echtpaar contrabassisten Kristof Roseeuw en Yannick Peeters gaan Miroslav Kochánek en Andreia Rodriguez, ook een koppel in het echte leven, lichamelijk met elkaar in dialoog. Voor het tweede luik van de voorstelling sloegen componist Frank Nuyts en theatermaker Philippe Blasband andermaal de handen in elkaar. Het resultaat, de kameropera Paternel, handelt over de opborrelende emoties van drie zussen wanneer zij de goederen van hun overleden vader moeten verdelen. De partituur van Nuyts verenigt zo maar even drie zangeressen, spreekstem, drie harpen, fluit en contrabas. Een ongewone bezetting voor een ongewone voorstelling.

Frank Nuyts (1957) is docent compositie en orkestratie aan het conservatorium van Gent. Hij studeerde slagwerk en kamermuziek aan het Gentse conservatorium, later compositie en analyse van 20e-eeuwse muziek bij Lucien Goethals. De vroege werken van Nuyts zijn gecomponeerd in een postserieel idioom. Door zijn interesse voor niet-klassieke muziek en door zijn vriendschap met de componist Boudewijn Buckinx slaat hij in ’86 een nieuwe weg in en zo wordt hij samen met Buckinx één van de belangrijkste vertegenwoordigers van postmodernisme in Vlaanderen. Om een geëigende accurate uitvoering van zijn werken te garanderen richt hij in ’89 de groep Hardscore op. Met Hardscore wil hij een brug slaan tussen meer commerciële muziek en hedendaagse muziek. Zijn werk wordt regelmatig uitgevoerd in binnen- en buitenland. De componist won verschillende prijzen, waaronder in 1995 de vijfjaarlijkse cultuurprijs van de stad Gent. Hij werkte onder meer voor deFilharmonie, het Spectra Ensemble en Ensemble Leporello.

Uitvoerders dansimprovisatie: Miroslav Kochánek en Andreia Rodriguez (dans), Kristof Roseeuw en Yannick Peeters (contrabas), Aylin Yay (actrice), Philippe Blasband (Tekst: Griot), Eddy Becquart (coach). Uitvoerders muziektheater Paternel: Laurence Servaes (sopraan in de rol van Juliette), Yvette Loynaz (mezzo-sopraan in de rol van Ava), Inês Madeira (mezzo-sopraan in de rol van Cloë), Aylin Yay (spreekrol in de rol van Odile), Leen Van der Roost (harp), Annelies Boodts (harp), Hannah Van den Borne (harp), Tille Van Gastel (fluit), Kristof Roseeuw (contrabas), Machteld Timmermans (regie), Frank Nuyts (muziek), Philippe Blasband (libretto).

Tijd en plaats van het gebeuren :

Jeliya
Van zondag 21 juli tot en met zondag 28 juli 2013, telkens om 20.00 u
Miryzaal – Koninklijk Conservatorium Gent
Hoogpoort 64
9000 Gent

Meer info : gentschefestspiele.be en www.hardscore.be

Extra :
Frank Nuyts : www.franknuyts.com, www.hardscore.be, www.matrix-new-music.be en youtube

Elders op Oorgetuige :
Gentsche Festspiele : nieuw klassiek en hedendaags muziekfestival tijdens de Gentse Feesten, 19/07/2013