I Solisti del Vento viert 25-jarig jubileum tijdens Summer Festival in Lier

Summer Festival I Solisti del Vento I Solisti del Vento, het belangrijkste blazersensemble van ons land, viert van 19 tot 25 augustus zijn 25-jarig bestaan tijdens de tweede editie van het eigen International Summer Festival in Lier. Een tiental concerten en voorstellingen staan op het programma en dat gekoppeld aan een intensieve masterclass waarbij een tachtigtal studenten uit de hele wereld verwelkomd worden. Wereldcreaties van Wim Henderickx, Robert Groslot en Frederick Neyrinck worden voorgesteld naast werk van W. A. Mozart, A. Dvorak, M. Moussorsky en vele anderen. Ter gelegenheid van zijn 25ste verjaardag brengt het ensemble een boek uit dat terugblikt op 25 jaar concerteren in binnen- en buitenland. Het nieuwe platenlabel I Solisti Records brengt drie nieuwe cd’s uit die het toonbeeld zijn van de artistieke veelzijdigheid van het ensemble.

In de komende feestweek staat een tiental concerten en voorstellingen op het programma. Het is onder meer uitkijken naar wereldcreaties van Wim Henderickx (‘Resonating Light’), Robert Groslot (‘Concerto for Piano and Wind Instruments’, met solist Jan Michiels) en Frederick Neyrinck. Maar we kennen ‘I Solisti del Vento’ ook voor hun boeiende aanpak van theaterproducties: op donderdag is er ‘Rossini’s geheime recept’, een muziektheaterproductie die is gebaseerd op Rossini’s opera ‘De barbier van Sevilla’.

Verder geven leden van  ‘I Solisti del Vento’  masterclasses voor een tachtigtal studenten uit de hele wereld. En ter gelegenheid van zijn zilveren verjaardag brengt het blazersensemble ook een jubileumboek uit dat terugblikt op de voorbije 25 jaar. Het ensemble stelt ten slotte ook zijn platenlabel ‘I Solisti Records’ voor. Er is een CD met de ‘Gran Partita’ van Mozart, één met hedendaags werk van Wim Henderickx en Frederik Neyrinck, en een opname van de muziektheaterproductie ‘De Markies van Carabas’, met muziek van Robert Groslot, verteller Warre Borgmans en met illustraties van Gerda Dendooven. De drie nieuwe CD’s geven een treffend beeld van de artistieke accenten van het ensemble: klassiek, hedendaags en muziektheater.

I Solisti del Vento
Het ensemble speelde zijn eerste concert in februari 1988 als ‘Die Harmonie’ en was eigenlijk een afsplitsing van de blazers van het toenmalige Nieuw Belgisch Kamerorkest van Jan Caeyers. Vanaf 1996 kon het ensemble een autonome en professionele structuur uitbouwen onder de bezielende leiding van artistiek en zakelijk leider Francis Pollet.

Succesvolle opera’s werden in de achttiende eeuw vaak bewerkt voor een kleinere bezetting. Veel stukken kregen zo buiten het theater een tweede leven. Het blazersensemble was geliefd als substituut voor een opera-orkest. Bekend is hoe Mozart in de finale van zijn ‘Don Giovanni’ een blazersensemble bewerkingen van operafragmenten – onder meer uit zijn eigen ‘Le nozze di Figaro’ – laat uitvoeren.

Een groot deel van het classicistische blazersrepertoire bestaat inderdaad uit smaakvolle bewerkingen van populaire opera’s. In de lijn van die traditie waagt ook ‘I Solisti del Vento’ aan operabewerkingen, muziektheaterproducties, en boeiende confrontaties met andere kunsttakken en -disciplines. Tijdens het Mozartjaar 2006 brachten ‘I Solisti del Vento’ de opera ‘Le Nozze di Figaro’ van Mozart, in samenwerking met Theater Transparant en auteur Stefan Hertmans. Daarna volgde ‘Don Giovanni’ in samenwerking met Figurentheater Taptoe en Jeugd en Muziek Vlaanderen – onder de titel ‘Don G’.

In 2009 creëerde het ensemble met Muziektheater Transparant een unieke bewerking van Mozarts ‘Requiem’ in de voorstelling ‘Een nieuw Requiem’. De tekst werd geschreven door Jeroen Brouwers en Roger Raveel maakte tekeningen die vloeiend aansloten bij tekst en muziek. De voorstelling ging op reis in Vlaanderen en Nederland, en werd een jaar later nog eens hernomen op Theater aan Zee.

Met ‘Rossini’s geheime recept’ nam het ensemble voor het eerst een grote muziektheaterproductie volledig in eigen handen. De voorstelling is gebaseerd op Rossini’s ‘Il barbiere di Siviglia’, maar dan in een bewerking voor blazers en contrabas. ‘I Solisti del Vento’ namen ook ‘De Markies van Carabas’ op, een muziektheaterproductie die gebaseerd is op het sprookje van de gelaarsde kat van Charles Perrault. De tekst van dit sprookje werd bewerkt door Herman Mariën en op muziek gezet door componist en dirigent Robert Groslot. Acteur Warre Borgmans was de verteller.

I Solisti del Vento wil een eigentijds blazersensemble zijn dat goed op de hoogte is van de historische uitvoeringspraktijk van het klassiek repertoire, maar ook openstaat voor actuele en hedendaagse ontwikkelingen in het repertoire voor blazers. Geregeld diept het ensemble het werk van een uitgekozen componist uit. In december 2008 stond bijvoorbeeld een tweedaagse rond Olivier Messiaen op het agenda: concerten, lezingen, workshops en musicologisch onderzoek gaven een globaal beeld van de Franse componist. Daarnaast geeft het ensemble jaarlijks hedendaagse (Vlaamse) componisten de opdracht een nieuw werk voor het ensemble te schrijven. ‘I Solisti del Vento’ heeft momenteel compositie-opdrachten lopen bij Luc Brewaeys voor een compositie in samenwerking met deSingel en Collegium Vocale Gent en bij Bert Joris met het Brussels Jazz Orchestra. Om muzikaal op zo veel uiteenlopende terreinen actief te kunnen zijn, moet het ensemble heel flexibel zijn. Afhankelijk van het repertoire treden ‘I Solisti del Vento’ op in wisselende bezettingen, van kwintet over harmonie tot groot blazersensemble.

‘I Solisti del Vento’ is te gast op zowat alle belangrijke podia in België en verzorgde tal van creaties en opnames. Zo concerteert het ensemble reeds jaren op diverse belangrijke locaties in Nederland (waaronder het prestigieuze Amsterdamse Concertgebouw en de Rotterdamse Schouwburg). Op het internationale curriculum van I Solisti del Vento staan verder producties in Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Italië, Schotland, Finland, Noorwegen, New York en Brazilië. Het ensemble werkte al met gastdirigenten Philippe Herreweghe, Etienne Siebens en Hervé Niquet. Geregeld musiceert ‘I Solisti del Vento’ samen met gerenommeerde solisten, ensembles of koren zoals sopraan Claron Mc Fadden, het Quatuor Danel, het Spiegel Strijkkwartet, het Collegium Vocale Gent en het Vlaams Radio Koor.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Summer Festival I Solisti del Vento
Van maandag 19 tot en met zondag 25 augustus 2013
Jezuïetenkerk Lier

Gasthuisvest 50
2500 Lier

Het volledige programma en alle verdere info is te vinden op www.isolistidelvento.be