Vlaams Radio Koor voor het eerst op Musica Sacra met Arvo Pärts Kanon Pokajanen

Arvo Pärt Het Vlaams Radio Koor staat deze zomer voor de eerste keer op het Beverse festival ‘Musica Sacra‘, een driedaagse met film, concerten, lezingen, wandelingen en nog veel meer. Op zaterdag 17 augustus brengt het Vlaams Radio Koor er Arvo Pärts Kanon Pokajanen. Die psalmen zijn gebaseerd op de canon van boete en berouw, die symbool staat voor verandering, overgang tussen dag en nacht, profetie en vervulling, het hier en het hiernamaals, de grens tussen het menselijke en het goddelijke, lijden en verlossing, sterven en onsterfelijkheid…

In Bever vindt rond halfoogst voor de tiende keer het Musica Sacrafestival plaats. Met sacrale muziek op ongewone momenten en plaatsen. In tien jaar tijd is Musica Sacra in Bever, op de grens van het Pajottenland en de Vlaamse Ardennen en tegelijk op de taalgrens, uitgegroeid tot een driedaagse festival-op-mensenmaat, dat zweert bij de ‘totaalervaring’, de voeding van geest en lichaam met begeesterde muziekconcerten van ‘s ochtends vroeg tot in het holst van de nacht, met maaltijden, lezingen en wandelingen. Met aandacht voor vertraging, verstilling en de overschrijding van vele muzikale en levensbeschouwelijke grenzen. Het is de laatste editie in deze vorm, hebben de organisatoren beslist.

Donderdag 15 augustus speelde zich af in het Henegouwse Edingen/Enghien. Met James en Jos Lisney op piano en cello, met werk van Benjamin Britten, John Tavener en Arvo Pärt (die in 2008 zelf op het Musica Sacrafestival aanwezig was). Onder meer zijn ‘My heart is in the Highlands’ voor orgel en tenor wordt uitgevoerd door Matthias Verniers en Bart Uvin. Muziek is er voorts van Sarband, met twee zangeressen uit respectievelijk Zweden en Libanon en een Bulgaarse percussionist. De Waalse pianiste Thérèse Malengreau speelt het verstilde magnum opus van Federico Mompou: Música Callada. De Zweedse Miriam Anderson zet de eerste nacht van Musica Sacra in met spookachtige Scandinavische ballades.

Op 16 augustus is onder meer de film ‘El Gusto’ te zien, over bejaarde Algerijnse muzikanten die het vuur van de chaabi-muziek terugvinden. Violist Wouter Vandenabeele komt spelen in Bever, net als de Iraanse tenor Taghi Akhbari, die Perzische sacrale muziek brengt.

Op zaterdag 17 augustus, de slotdag van Musica Sacra, opent Psallentes om halfzeven ‘s ochtends met de ‘Begijntjesprocessie’. De rest van de dag kan het publiek al wandelend afleggen, met tussendoor-concerten van het Amelio Trio en het Corsicaanse vocale ensemble Tempvs Fvgit. Traditioneel wordt het Musica Sacrafestival afgesloten met een uitvoering van de Kanon Pokajanen van Arvo Pärt, dit keer gezongen door het Vlaams Radiokoor.

Arvo Pärts Kanon Pokajanen (Boetepsalmen, 1995-97) is gebaseerd op de kanon van boete en berouw zoals die reeds in de vroegste Slavisch-Christelijke manuscripten (6de eeuw na Christus) is terug te vinden.De kanon staat symbool voor de verandering, de overgang tussen dag en nacht, het Oude en het Nieuwe Testament, profetie en vervulling, het hier en het hiernamaals. Toegepast op de mens handelt het over de grens tussen het menselijke en het goddelijke, zwakheid en sterkte, lijden en verlossing, sterven en onsterfelijkheid.
Arvo Pärt over de Boetekanon: ‘In deze compositie probeer ik van de taal uit te gaan. Ik wilde het woord zijn eigen klank laten vinden, zijn eigen melodische lijn. Zo ontstond muziek die – tot mijn eigen verbazing – doordrongen was van het eigen karakter van het oude kerkslavisch.’

Tijd en plaats van het gebeuren :

Vlaams Radio Koor: Arvo Pärt, Kanon Pokajanen
Festival Musica Sacra
Zaterdag 17 augustus 2013 om 20.30 u

Sint-Martinuskerk
1547 Bever

Meer info : www.vlaamsradiokoor.be en www.musicasacra.be

Het volledige programma en alle verdere info over Musica Sacra vind je op www.musicasacra.be

Extra :
Arvo Pärt op www.musicolog.com en youtube
Arvo Pärt (1935 – ), Tintinambulist op www.musicalifeiten.nl

Elders op oorgetuige :
Boetepsalmen op zijn Oud-Slavisch : Arvo Pärts Kanon Pokajanen in de Brusselse Miniemenkerk, 19/03/2011

Bekijk alvast dit fragment uit Arvo Pärts Kanon Pokajanen

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=dtV03aEBRSA?feature=player_detailpage&w=500&h=305]