Zeeland Nazomerfestival brengt muziek en theater op verrassende Zeeuwse locaties

Zeeland Nazomerfestival Op dinsdag 27 augustus 2013 barst het Zeeland Nazomerfestival weer los.  De dertiende editie van het Zeeland Nazomerfestival is van 27 augustus tot en met 7 september 2013 te beleven op verschillende locaties in Zeeland. Het Zeeland Nazomerfestival brengt theater en dans op verrassende locaties in de openlucht en in bijzondere gebouwen verspreid over Zeeland. Het festivalhart in de Abdij van Middelburg toont een keuze uit bestaand aanbod van podiumkunsten en veel muziek. Dagelijks is er een gevarieerd aanbod aan kleine producties, concerten, dans, kindervoorstellingen, literatuur, talkshows en workshops. Locatievoorstellingen, speciaal gemaakt voor bijzondere locaties in het landschap zorgen voor spektakel, drama, vreugde en ontroering. Een unieke belevenis voor iedereen.

Kabaal en Liefde van Friedrich Schiller is de grootschalige openingsproductie van het Zeeland Nazomerfestival. De klassieke liefdestragedie speelt op het landgoed van slot Moermond in Renesse. In Duitsland wordt dit stuk jaarlijks gespeeld, maar in Nederland is dit ‘burgerlijk treurspel’ –  zoals Schiller het zelf noemde – al bijna veertig jaar niet meer opgevoerd. In een regie van Frances Sanders en met een uitgebreide cast is dit een unieke locatievoorstelling waarbij livemuziek een belangrijke rol speelt. Daarna volgt nog veel meer, waaronder Happy Days met Marlies Heuer en Escorial van Muziektheater Transparant met Josse De Pauw in de Grote Kerk van Veere. Ook LOD is te gast met de familievoorstelling De eenzaamheid van de egel.

Escorial ging in première op 14 mei in deSingel in Antwerpen tijdens het festival Opera XXI. Het bleef bij die ene voorstelling want door een kwetsuur kon Josse De Pauw de geplande tournee niet spelen. De vijf speeldata op het Zeeland Nazomerfestival vormen dus de eerste speelreeks van deze ‘tragische farce’ over macht en verveling, De Pauws bewerking van de tekst van Michel de Ghelderode met nieuwe muziek van George Alexander van Dam en oude muziek van Orlando di Lasso, met vier acteurs en twaalf zangers van Collegium Vocale Gent.
De voorstellingen van Escorial spelen op 2, 3, 4, 5 en 6 september op locatie in De Grote Kerk van Veere.

De Vlaamse zangeres Els Mondelaers was twee jaar geleden al te zien op het Zeeland Nazomerfestival in de succesvolle productie ‘Trojaanse Vrouwen’. Dit jaar staat ze er terug, al is het in een heel andere rol. Ze is de zangeres die – begeleid door het Brusselse Oxalys Ensemble – de nieuw gecomponeerde muziek zingt van componist Dick van der Harst in de muziektheatervoorstelling De Eenzaamheid van de Egel gebaseerd op het verhaal van Toon Tellegen. Ook in deze familievoorstelling is Els meer dan alleen maar zangeres: af en toe speelt ze percussie en op een bepaald moment bespeelt ze ook een vreemd soort trompetje, of een veredelde toeter, want Dick van der Harst is altijd in voor een geintje!

Wat echt bijzonder is aan De Eenzaamheid van de Egel als familievoorstelling is dat er voor de kinderen – naast de rijke beeldentaal en de video-effecten die te zien zijn – ook muzikaal heel wat te beleven is. Doordat het Oxalys Ensemble live speelt, voorop het podium met Els Mondelaers als zangeres, worden kinderen meegenomen op een muzikale reis waarbij klassieke instrumenten op hun volle waarde worden ingezet. De teksten (naar verhalen van Toon Tellegen) worden geprojecteerd op groot scherm, zodat wat er gezongen wordt ook perfect verstaanbaar is. Bij de opera zijn we dat al lang gewend, omdat gezongen teksten vaak zo vervormd worden dat de verstaanbaarheid te wensen overlaat. Nu is het aparte verhaal van de eenzame egel zowel visueel als muzikaal perfect te volgen. Een ideale productie voor ouders en grootouders om kinderen vanaf 8 jaar in te wijden in de wereld van muziektheater.
De Eenzaamheid van de Egel is te zien op zaterdag 31 augustus in de Stadsschouwburg van Middelburg.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Zeeland Nazomerfestival
Van dinsdag 27 augustus tot en met zaterdag 7 september 2013
Op verschillende locaties in Zeeland
(Nederland)

Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.theaterzeelandia.nl

Elders op Oorgetuige :
De eenzaamheid van de egel : muziektheater voor jong en oud naar Toon Tellegen, 13/05/2013
Escorial : een tragische farce over macht en verveling met nieuwe muziek van George van Dam, 13/05/2013