Gaudeamus Muziekweek : een bruisende ontmoetingsplaats voor jonge componisten

Gaudeamus Muziekweek De Gaudeamus Muziekweek in Utrecht wordt ook dit jaar opnieuw een bruisende ontmoetingsplaats voor jonge componisten uit binnen en buitenland zijn, zowel onderling als voor het publiek. Directeur Henk Heuvelmans en programmeur Martijn Buser hebben naast de genomineerdewerken voor de Gaudeamus Prijs, de nieuwe stukken van de winnaars uit 2011 en 2012 en veel andere muziek ook enkele verrassende activiteiten geprogrammeerd. Dit internationaal gerenommeerde festival vindt plaats van zondag 1 t/m zondag 8 september 2013 op diverse locaties in Utrecht.

De Gaudeamus Muziekweek is niet alleen een internationaal festival voor nieuwe muziek, maar ook dé ontmoetingsplaats voor jonge componisten uit binnen- en buitenland. Onder de zinspreuk ‘meet tomorrow’s composers’ kan het publiek tijdens het festival kennis maken met de jongste talenten uit de hele wereld. Hun werk loopt als een rode draad door het festival, aangevuld met werk van gerenommeerde componisten, uitgevoerd door (inter-)nationale ensembles. De compositiewedstrijd waarbij de Gaudeamus Prijs kan worden gewonnen, draagt bij aan de populariteit van het festival onder jonge componisten. De prijs bestaat uit een geldbedrag in de vorm van een compositieopdracht voor een volgende editie van de Muziekweek.

Programma 
Museum Speelklok is ook dit jaar het festivalhart. Doordeweeks worden daar om 17.00 uur ‘pre-dinner’-concerten gegeven door de Curious Chamber Players, het ‘ensemble in residence’ in Museum Speelklok. In Speelklok worden ook lezingen en componistenmeetings georganiseerd : de ideale locatie voor het publiek,componisten en musici om elkaar te leren kennen, te discussiëren en te netwerken. De Gaudeamus Muziekweek opent op maandag 2 september met een concert van één van de meest toonaangevende ensembles van Nederland: Asko|Schönberg. Het programma omvat nieuwe muziek in al haar facetten – stukken van doorgewinterde componisten uit de vorige eeuw, maar ook recente creaties van een jonge, getalenteerde generatie. Karel Goeyvaerts geldt als een van de belangrijkste Belgische componisten van de twintigste eeuw. Annelies Van Parys, eveneens van Belgische afkomst en dit jaar jurylid voor de Gaudeamus Prijs (een aanmoedigingsprijs voor componisten onder de 30), is geprogrammeerd met haar Een Oresteia, het verhaal van Clytemnestra uit Aeschylus’ sage, wat een aanvullend werk is op Oresteia van de Griekse componist Iannis Xenakis. Daarnaast speelt het ensemble Assemblage, een recent pianowerk met elektronische klankeffecten van de Chileense componist Roque Rivas. Yoshiaki Onishi, winnaar van de Gaudeamus Prijs 2011, presenteert zijn nieuwste creatie Tramespace. Het programma bevat tot slot het stuk So f**king easy van de Spanjaard Germán Alonso dat genomineerd is voor de Gaudeamus Prijs 2013. Doordeweeks zijn er optredens van verschillende ensembles zoals orkest De Ereprijs, Slagwerk Den Haag, het Orkest van de 21ste Eeuw en Insomnio. In muziekpodium RASA worden lunchconcerten gegeven door studenten van verschillende Nederlandse conservatoria. De winnaar van de Gaudeamus Prijs 2013 wordt zondag 8 september in het Zijdebalen Theater bekend gemaakt na afloop van het slotconcert.

Bijzondere activiteiten en ‘routes’
Naast het ‘reguliere’ concertprogramma zijn er tijdens de Muziekweek ook diverse bijzondere activiteiten en speciale programma’s samengesteld. Op zaterdag 31 augustus, i.s.m. de Vrede van Utrecht, Festival Oude Muziek en Born Digital, brengt VJ op de Dom het programma ‘Beats Baroque’. Verweven in De Muziekweek zijn de Ulysses projecten: programma’s samengesteld door diverse Europese partijen die op diverse Europese festivals waaronderde Gaudeamus Muziekweek worden uitgevoerd. Op woensdag 4 en donderdag 5 september wordt het publiek dwars door de muziek van Rusland en Nederland gevoerd i.h.k.v. het Nederland-Ruslandjaar met The Night of the Unexpected in Tivoli. Zaterdag 7 september is gewijd aan de Utrechtse Ensembles. Zondag 8 september lopen De Koene Ridders een interventie-route waarbij ze onverwacht muzikaal zullen inbreken in de openbare ruimte.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Gaudeamus Muziekweek
Van zondag 1 t.e.m zondag 8 september 2013
Oop diverse locaties in Utrecht
(NL)

Het volledige programma en alle verdere info vind je op muziekweek.nl