Capilla Flamenca & HERMESensemble brengen nieuwe muziek van Daan Janssens op Laus Polyphoniae

Daan Janssens Engelse lamentaties uit de renaissance werpen hun schaduwen tot in de 21ste eeuw in een spannende samenwerking tussen Capilla Flamenca en HERMESensemble met nieuwe muziek van Daan Janssens (foto). Capilla Flamenca zoekt speciaal voor Laus Polyphoniae het gezelschap van de hedendaagse muziekspecialisten van HERMESensemble op. Op het menu: klaagliederen van Jeremia uit het oeuvre van Engelse renaissancecomponisten, in een opmerkelijke dialoog met gloednieuw werk van de jonge Vlaming Daan Janssens. Hij liet zich inspireren door de polyfone toonzettingen van de Hebreeuwse beginletters van de lamentatieverzen en modelleerde rond die leest zijn eigen instrumentale melismen.

In het oude Joodse boek van de schepping, de Sefer Yetzirah, wordt “Aleph” beschreven als Koning van de Adem, Lucht in het universum, Borst van de Ziel. Aleph is het teken dat leven geeft en – als eerste letter van het Hebreeuwse alfabet – een van de meest verklankte incipits van Jeremia’s lamentaties. De vaak uiterst complexe, tot muzikaal kantwerk geweven melismatiek van deze initialen verleidden Capilla Flamenca en HERMESensemble tot een voorstelling die bruggen bouwt tussen eeuwen, ruimten, repertoires en stemmen.

In 2013 beëindigt de jonge Gentse componist Daan Janssens zijn doctoraatsstudies. Hij verricht onderzoek naar het gebruik van thematische transformaties als compositietechniek. ‘Thematische transformaties’ verwijst naar het verschijnsel waarbij een muzikaal thema zo wordt aangepast dat het in een nieuwe context anders is en klinkt, hoewel opgebouwd uit dezelfde elementen. Daan Janssens zal de conclusies van zijn onderzoek naar dit fenomeen doorheen de moderne muziekgeschiedenis uitwerken in een artistiek artefact; een originele compositie geschreven voor en in samenwerking met HERMESensemble. Dat werk zal worden gecreëerd aan de Rijksuniversiteit van Gent ter gelegenheid van de doctoraatsverdediging van de kandidaat, tijdens een lecture recital. Bovendien zal het werk een luik vormen van een nieuwe samenwerking met de Capilla Flamenca: aangezien het werk qua structuur gebaseerd zal zijn op de traditionele lamentatieliteratuur uit de oude muziek (onderverdelingen aleph, beth, gimmel etc.), is het bij uitstek geschikt voor een confrontatie met antieke polyfonie.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Capilla Flamenca & HERMESensemble : Aleph
Zondag 1 september 2013 om 15.00 u
AMUZ – Antwerpen

Kammenstraat 81
2000 Antwerpen

Meer info : www.amuz.be, hermesensemble.be en www.capilla.be

Extra :
Daan Janssens : www.daanjanssens.be en youtube