Grote muziek in kleine settings tijdens de middagconcerten van het KlaraFestival

Jan Michiels & Inge Spinette In 1563, precies 450 jaar geleden, werd John Dowland geboren. Wereldberoemd werd hij met het melancholische lied ‘Flow My Tears’. Melancholie en Dowland gaan hand in hand. Geen wonder dus dat hij een belangrijke rol speelt tijdens de middagconcerten van het KlaraFestival. Ontdek daarnaast de melancholie in het werk van vele andere grote componisten zoals Kurtàg, Dvorák, Beethoven, Sjostakovitsj, Britten. Beleef grote muziek in kleine settings, en dit door de beste uitvoerders van dit moment, dat is het opzet van de middagconcerten die op het KlaraFestival gebracht worden. Op het Programma : staan grote namen zoals Skip Sempé, Jan Michiels & Inge Spinette (foto), Revue Blanche, Matthew Wadsworth & Carolyn Sampson en vele anderen.

Jan Michiels en Inge Spinette : A Bohemian-Hungarian Rhapsody – maandag 2 september om 12.30 u
Meesterpianisten Jan Michiels en Inge Spinette samen op één Steinway piano uit 1875. Korte en krachtige stukjes van György Kurtág wisselen af met Slavische en Hongaarse dansen van Antonín Dvořák en Johannes Brahms.

Programma :

 • György Kurtág, Virág az ember (Blumen die Menschen) – Botladozva (Stolpernd) – Sirató (Klagegesang) – Hommage à / aan Halmágyi Mihály – Noch eine Stimme aus der Ferne – Verés (Schläge) – Virág az ember… [alio modo]
 • Antonín Dvořák, Slavische Tänze, op. 72/1, 2: Molto vivace (Odzemek) / Allegretto grazioso (Starodávný) – Slavische Tänze, op. 72/7, 8: Presto (Srbske Kolo) / Lento grazioso, quasi T° di Valse (Sousedská)
 • Johann Sebastian Bach / György Kurtág, Aus tiefer Not schrei ich zu dir, BWV. 687 – O Lamm Gottes unschuldig, BWV. 656 – Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit, BWV. 106
 • Johannes Brahms, Ungarische Tänze, Heft IV: Andantino / Molto vivace / Allegretto / Poco Allegretto / Vivace


Malibran Kwartet : Beethoven, Sjostakovitsj – dinsdag 3 september om 12.30 u

Het Belgische Malibran strijkkwartet weet als geen ander de dualiteit te weerspiegelen tussen uiterlijk vertoon en innerlijke diepte.  Ze koppelen Beethovens populaire Eerste Strijkkwartet uit 1800 aan Sjostakovitsj Negende Kwartet uit 1964.

Programma :

 • Ludwig van Beethoven, Strijkkwartet in F, op. 18/1
 • Dmitry Sjostakovitsj, Strijkkwartet nr. 9 in Es, op. 117

Revue Blanche : Garten von Freuden und Traurigkeiten – woensdag 4 september om 12.30 u
De jonge musici van het Brusselse Revue Blanche pakken uit met sfeervolle en melancholische kunstmuziek voor een ongewone bezetting die werd bedacht door Kaija Saariaho en Sofia Gubaidulina, twee van de meest vooraanstaande componisten van onze tijd.

Programma :

 • Kaija Saariaho, Changing light – Fall – Vent nocturne
 • Sofia Gubaidulina, Garten von Freuden und Traurigkeiten
 • John Tavener, To a child dancing in the wind

Imago Mundi : Divine Madness – dinsdag 10 september om 12.30 u
Voor de renaissancekunstenaar was de melancholie een inspiratiebron. Ook de soefist zoekt via poëzie en muziek een weg naar de hemel. In dit concert reiken Engelse luitliederen en Arabische melodieën elkaar de hand. Op het Programma : staan werken van John Dowland, Robert Johnson, Nicolas LanierAlfonso Ferrabosco, Moneim Adwan en Thomas Smetryns.

Programma :

 • Alfonso Ferrabosco, So beauty on the waters stood (Ben Jonson)
 • Moneim Adwan, Asghi ilal ney (Rumi) – Marahel ala etariq (Mansur Al-Hallaj) – Kan yanqosuna 7adder (Mahmoud Darwish) – Tala’a albadro fi doja achear (Ibn Arabi)
 • Robert Johnson, Woods, rocks and mountains
 • Thomas Smetryns, Sappho – Song (Christina Rossetti) – Tears, idle tears (Lord Tennyson)
 • John Dowland, Lachrymae Gementes – Flow my tears – The Earl of Essex his Galliard – Mr. Dowland’s Midnight – Go nightly cares
 • Nicolas Lanier, Hero’s Complaint to Leander

Tijd en plaats van het gebeuren :

KlaraFestival middagconcerten
Elke weekdag van maandag 2 t.e.m.vrijdag 13 september 2013, telkens om 12.30 u
Flagey – Brussel

H.-Kruisplein
1050 Elsene (Brussel)

Meer info : www.klarafestival.be en www.flagey.be

Elders op Oorgetuige :
KlaraFestival 2013 : melancholie als rode draad, 24/08/2013