Ensemble Modern opent seizoen in De Bijloke met video-opera van Steve Reich

Three Tales Op donderdag 12 september opent Muziekcentrum De Bijloke in Gent zijn seizoen met een klepper uit de nieuwe muziek: Ensemble Modern en Synergy Vocals brengen ‘Three Tales‘, een video-opera van Steve Reich en Beryl Korot. Three Tales mag dan een video-opera uit ’98 zijn, de thema’s die Reich en zijn vrouw Korot aansnijden, zijn ook nu nog brandend actueel. De verhalen van Hindenburg, Bikini en Dolly zijn niet alleen voer voor de geschiedenisboeken. Reich grijpt ze aan om ethische vragen te stellen over de voortsnellende technologische ontwikkeling. 

Steve Reich mag een levende legende genoemd worden. Zijn muziek is radicaal én wereldberoemd, indrukwekkend, zinnelijk en aangrijpend. Vraag dat maar aan Anne Teresa De Keersmaeker, die er de wereld op ronddanste.Reich schreef de video-opera Three Tales samen met zijn vrouw Beryl Korot, op de stapsteen tussen de 20ste en 21ste eeuw. Het thema: een eeuw van voortsnellende technologische ontwikkeling en de almaar ingewikkelder wordende ethische vragen errond. Reich en Korot stellen scherp op schijnbaar onfeilbare technologie, massavernietigingswapens, klonen en artificiële intelligentie. De verhalen: Hindenburg, Bikini en Dolly. De muziek neemt de luisteraar mee in een beklijvende klankenstroom, soms koortsachtig denderend als een trein, soms vrijwel sprakeloos. Historische journaalfragmenten, stemmen uit de cockpit van een atoombommenwerper en interviews met wetenschappers zoals Richard Dawkins dringen door in de muziek. Three Tales vertelt over een planeet en het heersen erover, over Darwin, religie en poëzie. Maar vooral over de mens.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Ensemble Modern & Synergy Vocals : Three Tales
Donderdag 12 september 2013 om 20.00 u
(inleiding om 19.15 u )
Muziekcentrum de Bijloke Gent
Bijlokekaai 7
9000 Gent

Meer info : www.debijloke.be, www.ensemble-modern.com en www.synergyvocals.com

Extra :
Steve Reich op www.stevereich.com, en.wikipedia.org, www.boosey.com en youtube
Steve Reich (1936 – ) : Groot minimalist op www.musicalifeiten.nl