Gent Festival van Vlaanderen 2013 : klinkende namen, verrassende evenementen en een gloednieuw nightlife-concept

Gent Festival van Vlaanderen Zaterdag gaat de 56ste editie van het Gent Festival van Vlaanderen van start. Dit internationale muziekfestival biedt gedurende twee weken een mooie mix van klassieke muziek, jazz en wereldmuziek. Het festival start met OdeGand (14/09), een groots muziekevent op en langs de Gentse binnenwateren, dat afgesloten wordt met een concert op het water en een prachtig vuurwerk. In totaal staan er maar liefst 180 concerten op het programma waar ruim 1500 (inter)nationale artiesten aan meewerken. Twee weken lang brengt het Gent Festival een ode aan het leven en bruist van energie. Het festival wil je de intensiteit van het leven doen beleven. Vanaf de start met OdeGand tot en met de afsluiter OdeGand by Night (28/09) kan je genieten van unieke artiesten en ensembles die bedwelmende programma’s brengen op de mooiste en origineelste plekjes van Gent en Oost-Vlaanderen. Twee weken lang kan je genieten van unieke artiesten en ensembles die bedwelmende programma’s brengen op de mooiste en origineelste plekjes van Gent en Oost-Vlaanderen. Het wordt weer een festivaleditie om naar uit te kijken. En na OdeGand by Night verspreidt Gent Festival van Vlaanderen zich over de provincie Oost-Vlaanderen voor nog eens 4 weken muziek in 20 steden en gemeenten

Klinkende namen, verrassende evenementen en een gloednieuw nightlife-concept maken de line-up van de 56ste editie van het Gent Festival van Vlaanderen. Grote namen als het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Yannick Nézet-Séguin, Sidi Larbi Cherkaoui, Julia Fischer en Igudesman & Joo worden omringd door prachtige pareltjes als de fadovoorstelling van Gisela João en de intense poëtische omarming van cellist Jean-Guihen Queyras en percussie uit het Oosten. De Hohe Messe van Bach zal resoneren in de Sint-Baafskathedraal en een nieuw concept van middagconcerten ontsproot uit de vraag vanaf nu ook muzikale middagpauzes in te lassen tijdens de Festivalperiode.

OdeGand blijft zoals altijd het openingsfeest en vindt dit jaar plaats op 14 september, maar er komt met OdeGand by Night een nachteditie bij op 28 september. Een party, verspreid over de binnenstad, met heel veel elektronica in klassiek of klassiek met elektronica, het is maar hoe je het bekijkt. John Roan van ‘Arsenal’ leidt het feestje in goede banen. OdeGand is intussen al aan de 11de editie toe, de dag nadien (15/11) worden de kinderen getrakteerd op een muzikale boottocht met KidsOdeGand.

Nieuw dit jaar is ook dat het Museum voor Schone Kunsten deelneemt. Omringd door schilderijen van de Litouwse schilder en componist Čiurlionis brengt het Gent Festival twee kwartetten en een pianist samen. Čiurlionis leed aan synesthesie, waarbij één zintuig ongewild een ander stimuleert. Klanken krijgen kleuren en kleuren krijgen klank. De Litouwse kunstenaar had het dus en hij maakte er meteen zijn talent van. Gent Festival presenteert de muziek van de kunstenaar te midden van zijn werken, die op dat moment in het MSK tentoongesteld worden.

Dit jaar geen Avanti (fietslus rond Gent met optredens op tussenstoppen) maar wel Vlaamse Havendag in combinatie met het festival. Op autoloze zondag 22 september kan je tijdens het Havenfestival muzikale pareltjes ontdekken per fiets, bus, boot en dat allemaal gratis. Je kan makkelijk met de fiets het kanaal oversteken op de veerponten, en als je dat te ver lijkt, neem je gewoon de bus en de boot.

De Handelsbeurs doet aan Siesta Musicale en dat is ook nieuw dit jaar. Tijdens twee donderdagen (19/09 en 26/09) binnen de periode van het festival kan je je in een zitzak of in een hangmat neervlijen en luisteren naar Bach en vogelzang door Camille Thomas op cello.

Enkele toppers op het programma :

OdeGand by Night – za 28/09 – Centrum Gent
OdeGand, de spetterende opener van het festival, krijgt er dit jaar een nieuwe partner bij. De afsluiter van het festival wordt een gloednieuw nightlife-concept: OdeGand by Night. Een party verspreid in de stad, met heel verschillende stijlen: electronica in klassiek, klassiek met electronica, getriggerd door bekende dj’s of beatboxers én nieuw opkomend talent in alle kunsten. Met artistiek advies van niemand minder dan John Roan van Arsenal: “Tijdens OdeGand by Night wordt klassiek een belevenis, een party!”

Sidi Larbi Cherkaoui : M¡longa – vrij 20 & za 21/09 – Capitole Gent
De Vlaamse Sidi Larbi Cherkaoui, één van ‘s werelds succesvolste choreografen en Cultureel Ambassadeur van Europa 2013, raakte in Buenos Aires gefascineerd door tango. M¡longa, zijn nieuwste productie bij het Londense productiehuis Sadler’s Wells, ging in juni in première in Londen en toert daarna de wereld rond. De voorstelling brengt de intieme sfeer en essentie van de traditionele milonga in combinatie met een eigentijdse kijk op tango nuevo.

Igudesman & Joo – do 19/09 – Vlaamse Opera Gent
In 2008 wist het duo Igudesman & Joo het Gentse publiek al goed aan het lachen te brengen. Met hun nieuwste show – én Belgische première! – And Now … Mozart! brengen zij muzikale humor van de bovenste plank. Binnen de top van de klassieke muziek doet niemand het hen na: violist en zanger Aleksey Igudesman en pianist Richard Hyung-ki Joo schetsen een hilarisch beeld van muziek in al haar facetten.

Čiurlionis – ma 23/09 – MSK Gent

Omringd door schilderijen van de Litouwse schilder en componist Čiurlionis in het Museum voor Schone Kunsten brengt Gent Festival twee kwartetten en een pianist samen. Čiurlionis leed aan ‘synesthesie’, een aandoening waarbij één zintuig een ander stimuleert. Klanken krijgen kleuren, kleuren klank. Zijn muziek en schilderijen worden op een unieke manier met elkaar verenigd! Met pianist Petras Geniušas, de Litouwse trots Čiurlionis Quartet en het splinternieuwe Belgische Taurus Quartet.

Havenfestival – zo 22/09 – Haven van Gent

Ter gelegenheid van de Vlaamse Havendag slaan de Haven van Gent en Gent Festival de handen in elkaar om de haven voor één dag om te toveren in een groot festivalterrein. Op deze autoloze zondag nodigen het festival je uit om de muzikale parels in de haven te ontdekken per fiets, per bus of zelfs per boot. Ontdek muzikale pareltjes op authentieke havenlocaties.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Gent Festival van Vlaanderen 2013
Van zaterdag 14 t.e.m. zaterdag 28 september 2013
Op verschillende locaties in Gent

Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.festivalgent.be