Festivalgedruis op en langs de Gentse binnenwateren met OdeGand en KidsOdeGand

OdeGand Met OdeGand geeft Gent Festival van Vlaanderen jaarlijks het spetterende startschot voor het culturele seizoen. De idyllische binnenstad van Gent met haar prachtige gevels, sprookjesachtige kanalen en tal van gezellige hoekjes is het decor van een dag vol verrassende muziek. Het aanbod gaat van klassiek en jazz, tot wereldmuziek. In elke cultuurtempel van Gent weerklinkt internationaal en nationaal talent, maar ook op en langs het water. Met dit jaar o.a. Trio Mediaeval, Julius Drake, Jean Tubéry, Stephan MacLeod, Gratitude Trio en Vox Clamantis en Mindy Meng Wang (Chinese wereldmuziek). Bootjes varen je van het ene concert naar het andere. Beleef een dag Avignon aan de Leie…’s Avonds geniet je van een oogverblindende lichtshow en oorstrelend slotconcert op een drijvend podium aan de Gras- en de Korenlei. Als kers op de taart: een vuurwerk dat nog lang blijft nazinderen…Met één ticket krijg je toegang tot de bootjes, meer dan 60 concerten en tientallen concertlocaties.

Het muziekfeest OdeGand presenteert op 14 september maar liefst zestig concerten in de meest uiteenlopende muziekgenres. “Voor het slotspektakel werken we samen met de Vlaamse Opera, met het Symfonisch Orkest onder leiding van Dmitri Jurowski”, zegt organisator Serge Platel. Blikvangers dit jaar zijn onder meer het duo Eriksson Delcroix en de Japanse taiko-drummer Art Lee.

Het programma van de elfde editie van OdeGand waaiert opnieuw uit van klassiek over fado tot wereldmuziek en jazz. De optredens vinden in verschillende Gentse cultuurhuizen plaats, met dit jaar de Sint-Annakerk en de Minardschouwburg als nieuwe locaties. Het optreden van het duo Eriksson Delcroix wordt één van de hoogtepunten, beloven de organisatoren. “Bjorn Eriksson, componist van The Broken Circle Breakdown en zangeres Nathalie Delcroix brengen niet alleen bluegrass, maar speciaal voor OdeGand ook country en folk, een mooie samensmelting van hun muzikale werelden. Er is ook nog taiko-drummer (traditionele Japanse drum) Art Lee, leider van Wadaiko Tokara en de enige niet-Japanner ooit die de befaamde Tokyo International Wadaiko Contest won. In 2014 viert de groep zijn tiende verjaardag met een nieuwe wereldtournee, voor OdeGand geven ze graag een voorsmaakje.” Afsluiter is het slotconcert op de Gras- en Korenlei. “We werken samen met het Symfonisch Orkest van de Vlaamse Opera en hun solisten. De highlights van het operagenre komen zeker aan bod, maar de andere acts blijven voorlopig nog een verrassing”, zegt organisator Serge Platel.

Op OdeGand worden alle volwassenen muzikaal verwend.. en de kinderen dan? Geen nood: speciaal voor hen is er de dag nadien KidsOdeGand. Een topdag voor de kids én hun familie! Zondag 15 september 2013 staat opnieuw volledig in het teken van muzikale ontdekkingen voor klein en minder klein, op en langs het water.  Op de Gras- en Korenlei is er een hele dag animatie en kan je ook zelf de muzikale touwtjes in handen nemen. Daarnaast neemt een bootje alle stoere zeebonken en piraten in spe mee op een verrassende reis. De felgekleurde muziekboot ‘De Notendop zal je niet onopgemerkt voorbijvaren. Schipper Reinier speelt trompeten tegelijkertijd orgel… met zijn tenen. Je maakt ook kennis met het monster Kromloc… Maak je geen zorgen: hij is vegetariër en zachtaardiger dan hij eruit ziet.  Ook de klassiekers komen aan bod: Händels Water Music weerklonk in de achttiende eeuw op de Thames, maar op 15 september op de Gentse Lieve en Leie, dankzij Alexandra Aerts & Ludo Mariën.

KidsOdeGand is een totaalbeleving, en dat voor iedereen. Voor kinderen met een visuele beperking wordt er een speciale Vlinderboottocht georganiseerd, waarop alle zintuigen ten volle geprikkeld worden. Voel de deining en de cadans, schakel je speurneus in om muzikale schatten te ontdekken, proef van een vieruurtje, en juich, schreeuw, joel! Met een tikkeltje fantasie erbij beleef je zelfs nóg veel meer.

Tijd en plaats van het gebeuren :

OdeGand
Zaterdag 14 september 2013 van 13.30 u tot 21.15 u
Op verschillende locaties in de Gentse binnenstad
Gratis slotspektakel & vuurwerk om 22.00 u op de Gras- en Korenlei

—————————
KidsOdeGand
Zondag 15 september 2013 van 14.00 u tot 17.00 u
Op diverse locaties op en langs de Gras- en Korenlei

Meer info : www.gentfestival.be

Elders op Oorgetuige :
Gent Festival van Vlaanderen 2013 : klinkende namen, verrassende evenementen en een gloednieuw nightlife-concept, 9/09/2013