Feniks Festival : driedaagse ontdekkingsreis waarin poëzie, dans, zang, circus, muziek en beeldende kunst moeiteloos in elkaar overgaan

Musica Divina Volgend weekend vindt in de muziektheaterwerkplaats van Walpurgis aan het Deurneleitje in Mortsel de 10de editie van het Feniks Festival. Een driedaagse ontdekkingsreis waarin poëzie, dans, zang, circus, muziek en beeldende kunst moeiteloos in elkaar overgaan en oude rotten in het vak de scène delen met jong talent. Voor wie zijn blik wil verruimen. Voor wie graag verrast en verrast wil worden. Voor wie graag onbevangen in het onbekende stapt. Voor wie tijd wil nemen om te genieten.

Ook deze keer mag je je verwachten aan een feestelijke opening, een verrassende librettolezing en tal van andere artistieke projecten in allerlei stadia van ontwikkeling: van eerste lezing, over work-in-progress en tryouts tot nieuwe voorstellingen die al dan niet in opdracht van Walpurgis gecreëerd worden. En tussen de bedrijven door kan je buiten op het terras met een drankje op adem komen of op plundertocht gaan in het festival-winkeltje met Walpurgisrecords, accessoires en kostuums uit vroegere producties… Op zondagavond wordt het Feniks Festival feestelijk afgesloten met een gevarieerd en smakelijk buffet waarbij publiek en artiesten samen aan tafel zitten.

Artistiek gezien is het Feniks Festival behoorlijk uniek omdat het een platform is voor artistieke projecten in alle stadia van ontwikkeling : van eerste lezing, over toonmoment tot première. Op maatschappelijk vlak wil Walpurgis we met dit festival het sociale weefsel in de stad en de samenleving versterken. Door de oprichting van een solidariteitsfonds en de vruchtvolle samenwerking met organisaties zoals PC St-Amedeus, OCMW-Mortsel en Rechtop! verlagen ze de drempels voor nieuwkomers en mensen voor wie cultuur moeilijker bereikbaar is.

Hedendaagse muziektheaterproducties
Walpurgis specialiseert zich sinds haar oprichting in 1989 in de creatie en de ontwikkeling van hedendaags muziektheater waarin de zanger als maker en uitvoerder centraal staat. Walpurgis is een plek van artistieke en culturele diversiteit: multidisciplinair en meerstemmig. Zij is een open huis voor zangers, acteurs, muzikanten en een publiek met een uitgesproken interesse in muziektheater. Sinds 1999 is Judith Vindevogel (sopraan) artistiek leider. Walpurgis geeft regelmatig schrijf-en compositieopdrachten en geeft onder het label Walpurgisrecords ook CD’s uit.

Een greep uit het programma
Eén keer per jaar slijpen ze bij muziektheater Walpurgis de fileermessen, nemen een operaklassieker uit de kast en stropen uit pure nieuwsgierigheid en met veel plezier de muziek van de tekst zodat de inhoud ervan op een nieuwe manier kan resoneren voor ons en onze tijd. Dit jaar storten ze zich op het libretto van de barokopera Platée van de Franse hofcomponist Jean-Philippe Rameau. De librettolezingen hebben een speels karakter en vormen de ruggegraat van het Feniks Festival. Daarrond worden een aantal artiesten uitgenodigd die graag de grens oversteken en op ontdekkingstocht gaan.

Isabelle Dumont is een veelzijdige actrice uit het Brusselse en een verwoed verzamelaarster van alles wat ‘raar’ is. Raar in de betekenis van zonderling en vreemd maar ook van zeldzaam en wonderlijk. Elvis Peeters en kompanen dalen het pad van de geschiedenis af tot in het Vlaanderen van de 12de eeuw. En wat blijkt? Het landschap mag dan al veranderd zijn in de loop der eeuwen, de dichtersziel is dat duidelijk niet. Peeters heeft geen wijn nodig om ons in een roes te brengen, dat doet hij met taal en muziek. In de handen van beeldend kunstenaar Hans Beckers wordt woestijnzand uit verschillende continenten een muziekinstrument waarmee hij als een weergod kan spelen met ritme en (klank)kleur.

Jolinda Henderickx, masterstudente kostuumontwerp aan de Academie van Schone Kunsten in Antwerpen, transformeerde tijdens haar residentie in deFENIKS een leegstaand kantoor in een minitheater. En in die ruimte bevindt zich Tatjana, heldin uit Poesjkins roman Jevgeny Onegin, die genadeloos verwond door de pijlen van Amor met haar dierlijke schreeuw de ondraaglijke stilte van de donkere nacht doorklieft. Pipaspeelster Lingling Yu en de vier klassiek geschoolde muzikantes van het Ragazze strijkkwartet communiceren met geesten en demonen uit het Oosten en het Westen van vroeger en nu. Muziek wordt theater en theater wordt muziek. En tussen de scènewissels door tarten de jonge diabolospelers Pieter Slachmuylders & Lauren Janssens je verbeelding met een mix van engelachtige looks en duivelse kunstjes: Osiris sun, excalibur, suicide, magic knot & whip…catch! Wat omhoog gegooid wordt komt weer omlaag en elke voorkant heeft zijn achterkant.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Feniks Festival
Van vrijdag 20 tot en met zondag 22 september 2013
Muziektheaterwerkplaats deFeniks – Mortsel
Deurneleitje 6
Mortsel

Meer info : www.walpurgis.be