Musica Divina : een goddelijke naam voor een reeks hemelse concerten in het schitterende religieuze patrimonium van de Kempen

Musica Divina Voortaan heet het najaarsfestival van Festival van Vlaanderen-MechelenMusica Divina‘. Reeds 26 jaar openen abten en pastoors hun poorten voor een reeks hemelse concerten in het schitterende religieuze patrimonium van de provincie. Nu dus met een nieuwe naam. Zowel toptalent van eigen bodem met o.a. Vox Luminis en Huelgas Ensemble als meer exotische gasten zoals het Armeense Hover Chamber Choir en de Spaanse fine fleur van de sopranen Raquel Andueza maken er een hemels programma van. Musica Divina trekt drie weken lang – van 20 september t.e.m. 5 oktober – rond in de grote Kempische regio en toont je er de pracht van de vele abdijen en begijnhoven. Met topconcerten van uitvoerders uit alle windstreken komt de religieuze geschiedenis er tot leven.

Dit seizoen is er ook een gloednieuw abdijenweekend. Van vrijdag 20 tot zondag 22 september is het Festival te gast bij de abten van Averbode, Bornem, Postel en Tongerlo met kwaliteitsvolle concerten en boeiende randactiviteiten. Dit jaar staat het weekend volledig in het teken van het beroemde middeleeuwse gedicht ‘Stabat Mater‘, het middeleeuws-Latijns gedicht dat al eeuwenlang de grootste componisten tot meesterwerken inspireert. Tijdens het abdijenweekend weerklinken de bekendere versies van Pergolesi, Haydn en Palestrina maar ook die van Arvo Pärt door o.a. Vox Luminis & Goeyvaerts Trio en Capriola di Gioia, maar Eric Ericsons Kammarkör laat het publiek ook kennismaken met enkele Scandinavische versies, zoals het Nordic Stabat Mater. Lezingen over het Stabat mater en sessies Gregoriaans zingen vormen een goede inleiding op deze concerten en met rondleidingen in de abdijen, abdijboterhammen met abdijbier, de mogelijkheid tot deelname aan de vespers en zélfs tot overnachten in de abdij van Averbode wordt het abdijengevoel compleet.

Het Abdijenweekend is slechts de aftrap van een drie weken durend festival. Het vervolg zal opvallend exotisch klinken met o.a. het Armeense Hover Chamber Choir in Geel, de Tunesische zangeres Ghalia Benali (met Zefiro Torna) in Mechelen en Raquel Andueza (met La Galania) in Turnhout, de Spaanse fine fleur van de sopranen. Maar ook talloze ensembles en koren van eigen bodem zullen de muziekliefhebbers van hun sokken blazen met een hemels programma. Zo zijn er de succesformules Huelgas ensemble o.l.v. Paul van Nevel, Ensemble Accordone met Marco Beasley, Italiaanse barok voor weesmeisjes van Monteverdi en Vivaldi door Euterpe Baroque Consort, een sprankelend programma met Bach-specialisten Il Gardellino en de première van ‘De allegorie van het verlangen’ van Zefiro Torna en Vocalconsort Berlin in de Begijnhofkerk van Mechelen. Telkens binnen het decor van oogverblindend erfgoed.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Musica Divina
Van vrijdag 20 september t.e.m. zaterdag 5 oktober 2013
Regio Mechelen en Kempen

Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.festivalmechelen.be