Invitation à l’Odyssée: een zwerftocht door het Franse impressionistische repertoire

Frederik Neyrinck “Là, tout n’est qu’ordre et beauté, luxe, calme et volupté”. Met deze veelbelovende woorden eindigt ‘L’Invitation au voyage’ van de Franse dichter Charles Baudelaire. Zijn bundel ‘Les Fleurs du mal’ inspireerde talloze componisten uit diverse stijlperiodes die in dit programma tegenover elkaar geplaatst worden, zodat de impressionistische teksten de luisteraar door de eeuwen heen laat zwerven. Debussy vormt de schakel tussen het Franse romantisme van Chabrier en Duparc en het ver doorgevoerde impressionisme van Poulenc en Ibert. Om de zwerftocht compleet te maken worden ook twee jonge hedendaagse Belgische componisten in dit programma geïntegreerd. Hobo, fagot, klarinet, piano en zangstem worden gecombineerd zodat Baudelaires teksten en de invloeden die daaruit voortvloeiden op een zo rijk mogelijke kleurenpalet gebracht worden.

Frederik Neyrinck (foto) is huiscomponist en drijvende kracht van het Odysseia Ensemble. Hij werd geboren in 1985 in Kortrijk. Na pianolessen aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord te Menen, schreef hij zich in aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Daar volgde hij compositie bij Jan Van Landeghem en piano bij Piet Kuijken. Sinds oktober 2008 studeert Neyrinck aan de Hochschule für Musik und Darstellende Kunst in Stuttgart, waar hij een leerling is van Marco Stroppa. Daarnaast volgde hij reeds meerdere stages en masterclasses, onder meer bij Andras Schiff, André de Groote, Boyan Vodenitcharov, Peter Swinnen, en de leden van het Oxalys-ensemble alsook de leden van MP21. Neyrinck was laureaat van verschillende compositiewedstrijden, waaronder twee maal het KBC Aquariusproject, de compositiewedstrijd van de provincie West-Vlaanderen, de Emanon Compositiewedstrijd en de Prijs Agniez.

Erik Desimpelaere (1990) studeert momenteel piano aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en compositie aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Hij behaalde reeds diverse prijzen, nationaal en internationaal. Zo kreeg hij 2012 de ‘Prix Buffin de Chosal’ voor contrapunt toegekend door het Koninklijk Conservatorium Brussel.  In februari 2013 was Erik één van de drie laureaten tijdens de finale van de Internationale compositiewedstrijd voor harmonieorkest van Harelbeke Muziekstad met het stuk ‘Secreta’. Hij behaalde de eerste prijs en de publieksprijs. ‘Scherzo’ voor Engelse hoorn en piano werd geschreven voor Dimitri Mestdag. Het is een pittig en virtuoos stuk, maar toch komt ook de lyriek van de Engelse Hoorn aan bod.

Programma :

  • Francis Poulenc, Sonate voor klarinet en fagot
  • Claude Debussy, Le balcon
  • Jacques Ibert, Trio voor klarinet, hobo en fagot
  • Emmanuel Chabrier, L’invitation au voyage
  • Erik Desimpelaere, Scherzo (2010)
  • Frederik Neyrinck, Echo de Baudelaire (2011)
  • Francis Poulenc, Trio voor hobo, fagot en piano
  • Henri Duparc, L’invitation au voyage

Tijd en plaats van het gebeuren :

Odysseia Ensemble & Emilie De Voght : Invitation à l’Odyssée
Vrijdag 20 september 2013 om 20.00 u
Kerk Beerlegem

Beerlegemsebaan
Beerlegem (Zwalm)

Meer info : www.festivalgent.be en www.odysseiaensemble.be
———————————
Vrijdag 11 oktober 2013 om 20.00 u
O.L.V.- en Sint-Petruskerk Zaffelare

K.P.J. Triestlaan 2
9080 Zaffelare

Meer info : www.festivalgent.be en www.odysseiaensemble.be

Extra :
Frederik Neyrinck : www.frederikneyrinck.be, www.muziekcentrum.be en www.goldenrivermusic.be
Erik Desimpelaere : www.erikdesimpelaere.co, www.muziekcentrum.be en www.goldenrivermusic.eu