Havenfestival Gent : een hele dag gratis muziek en animatie op 13 unieke locaties in de haven

Havenfestival Op zondag 22 september verstommen in de Gentse haven de scheepshoorns, grommende dieselmotoren en het knarsende metaal. Het wordt stil voor een heel ander geluid : het Havenfestival, een samenwerking van het Havenbedrijf Gent en het Gent Festival van Vlaanderen. “Een originele manier om te genieten van muziek en terzelfdertijd kennis te maken met onze haven”, vertelt Johan Bresseleers van het Havenbedrijf Gent. Havenfestival Gent is een hele dag (van 10 tot 18 uur) gratis muziek en animatie op 13 unieke locaties in de haven. Op kaaien, langs dokken en het Kanaal Gent-Terneuzen, in loodsen, op bedrijventerreinen en zelfs in een kerk kunnen bezoekers de hele dag de Gentse haven ontdekken en genieten van muziek en animatie, van klassiek tot pop. Hét moment bij uitstek om de haven van binnenuit te beleven. In het kader van autoloze zondag is iedereen welkom met de fiets. Je kan er gemakkelijk het kanaal mee oversteken op de veerponten en als iets je te ver lijkt, spring dan op de gratis shuttlebus. Ook de boot staat op verschillende locaties voor jou klaar.

Broodje krab en sopraan
De Doornzeledries is een grasplein waarrond het kanaaldorp Doornzele groeide. De ideale plek voor een late zomerpicknick? Op 22 september mag het. De organisatoren van het Havenfestival zorgen zelfs voor een picknickkleed, met de typsiche roodwitte ruitjes. Het is geen kleintje : met 16 meter diameter biedt het plaats aan een paar honderd lekkerbekken. In feite is dit picknickkleed een immense jurk. De Vlaamse sopraan Emilie De Voght, in 2011 nog te horen tijdens de Koningin EIisabethwedstrijd, zal zich speciaal voor de Havendag in dit bovenmaatse kledingstuk hijsen en de massapicknick live opfleuren. De picknickjurk is voor haar een primeur. Het repertoire ook. “Normaal zing ik klassieke muziek en opera.. En thuis durf ik ook wel eens meebrullen met foute muziek uit de jaren negentig. Op het Havenfestival word ik begeleid door de accordeonist Ludo Mariën. Waarschijniijk gaan we voor cabaret van Kurt Weill en Franse chansons. Dat past beter bij de sfeer dan opera.”

Dc ‘picknick-opera’ is maar één van de optredens in drie grote clusters: de Rigakaai (tegenover de Weba), aan het eiland en de jachtclub van Langerbrugge en Doornzeledries (vlakbij het nieuwe Kluizendok). Alles meemaken is onmogelijk, daar is de haven te uitgestrekt en het parcours te lang voor. Het is ook de bedoeling niet. Een beter idee is om op voorhand eens naar www.vlaamsehavendag.be te surfen. Zo kun je een route uitstippelen met optredens die je graag wil zien. Of kies voor avontuur: meld je op goed geluk bij een van de drie locaties aan, grabbel een plannetje met het uurrooster mee en laat je verrassen door de vele verschillende muziekjes. In één rnoeite ontdek je onbekende plekjes van de Gentse haven.

Johan Bresseleers van het Havenbedrijf Gent : ” Het leukste vind ik de interactie tussen de haven en de muziek. De mensen van het Gent Festival van Vlaanderen
maken echt gebruik van de omgeving hij de keuze van de artiesten en de opvoeringen. Eén voorbeeld: niet ver van de Rigakaai zal Heleen Van Haegenborgh optreden tussen de torenhoge schroothopen van GaIloo Gent (Van Heyghen Recycling). Dat bedrijf sloopt grote schepen. Haar uitgangspunt is de psalm ‘They that go down to the sea in ships’, een werk van de Engelse barokcomponist Henry Purcell. Voor haar eigen opvoering grijpt ze terug naar het morse-alfabet en zal ze tientallen scheepshoorns gebruiken. Zeg nu zelf, dan word je toch benieuwd hoe zoiets zal klinken?”

Graansilo als kathedraal
De schroothoop is niet de enige originele locatievondst van het Havenfestival. Nog in de buurt van de Rigakaai zal de Gentse brassband Panta Rhei ‘moving music’ spelen. Letterlijk, want de koperblazers moeten zich al toeterend staande houden op de oude treinstellen langs de Henri Farmanstraat. Koper op staal, inderdaad. Indrukwekkend wordt de opvoering ‘Import/Export – suite for a global junk‘ van componist Gabriel Prokofiev en Joby Burgess. Die gebruikt computersamples en excentrieke voorwerpen zoals containers en – hou je vast – Nigeriaanse waterflessen om een muzikale vertelling over het thema in- en uitvoer te maken. Toepasselijk genoeg doet hij dat bij Eurosilo, in een graanloods op kathedraalformaat. Op dezelfde locatie kun je ook een wandeling maken door het werk van Josquin Des Prez, Nicolas Gombert en andere meesters van de middeleeuwse polyfonie.

Johan Bresseleers : “Verschillende optredens hier zijn Gents getint. De Murgafanfare van Komen en Gaan brengt een bijzondere stoet ter ere van het Lam Gods. De fanfare bestaat uit mensen uit de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham. De Ledebirds zijn dan weer muzikanten uit de hele wereld, maar ze wonen allemaal in Ledeberg en brengen melodieën uit de Balkan. Op de Rigakaai moet je ook zijn voor het overkoepelende sloconcert, met de afrobeat van Shakara United.”

Glasharmonica
Op de grote groene grasvlakte naast papierreus Stora Enso laat je je trommelvliezen kietelen door de collectieve inspanning van honderd (!) accordconisten. De kerk van Doornzele is dan weer een mooi decor voor de glasharmonica van Il Gardellino & Thomas Bloch. De glasharmonica was in de achttiende eeuw bijzonder populair: de muzikant raakt met vochtige vingers ronddraaiende glazen schalen aan. Geen oog hlijft droog tijdens het ‘Adagio für Glasharmonika’ van Mozart.

Johan Bresseleers: “Een toffe manier om de haven te ontdekken is ons havenjacht, de Jacob Van Artevelde. Die vaart vijf keer uit voor een tochtje langs het nieuwe Kluizendok en het Rodenhuizedok. Accordeoniste Tine Vandenbussche en de Union Big Band zorgen voor passende achtergrondmuziek.”

Praktisch
Het Havenfestival vindt plaats op zondag 22 september 2013 van 10 tot 18 uur. Het slotconcert op de Rigakaai duurt van 17 tot 18 uur. Alles is gratis en je hoeft niet in te schrijyen. Er zijn parkings in de omgeving van de Rigakaai (Sint-Theresiastraat – Port Arthurlaan), aan de Weba en aan het Kluizendok, waar je dan de bus kunt nemen. Shuttlebussen verbinden alle locaties binnen de haven. Maar ook met de fiets is het parcours prima haalhaar.

Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.festivalgent.be en www.vlaamsehavendag.be

Bron : Gent Stadsmagazine, jrg 18 nr 1, september 2013

Elders op Oorgetuige :
Gent Festival van Vlaanderen 2013 : klinkende namen, verrassende evenementen en een gloednieuw nightlife-concept, 9/09/2013