Een reis naar zuiderse oorden in drie wervelende etappes met Brussels Philharmonic & Gavriel Lipkind

Bruno Mantovani Een reis naar zuiderse oorden in drie wervelende etappes: zo kan het programma van dit concert van Brussels Philharmonic in een notendop omschreven worden. In ‘Time Stretch’, een compositie van de jonge Franse componist Bruno Mantovani (foto), weerklinkt de geest van de Italiaanse renaissancecomponist Carlo Gesualdo. Via Italië gaat het naar Spanje, waar de roots van componist Edouard Lalo te vinden zijn. De speelse ritmes, melodische lijnen en het muzikale vuurwerk in zijn Celloconcerto ademen de energie van de Mediterranea. Voor de uitvoering tekent virtuoos Gavriel Lipkind, één van de meest expressieve en eigenzinnige cellisten van vandaag. De reis eindigt in de Arabische wereld, met de verhalen uit Duizend-en-één-nacht:  Shéhérazade is zonder twijfel het meest bekende én tot de verbeelding sprekende werk van Rimski-Korsakov. Sensueel, overrompelend, dreigend, feestelijk – maar bovenal oosters en betoverend.

Bruno Mantovani (1974) studeerde aan het conservatorium van Parijs (CNSM). Hij behaalde er de eerste prijs voor analyse, esthetica, orkestratie, compositie, muziekgeschiedenis en volgde bijkomende opleidingen aan de universiteit van Rouen (licentie muziekwetenschappen), de abdij van Royaumont (1995) en het Ircam (1998-1999). Hij werkte samen met beroemde dirigenten als Pierre Boulez, Emmanuel Krivine, Peter Eötvös Jonathan Nott, Laurence Equilbey … Hij werkt ook op regelmatige basis met ensembles als TM+, Alternance, Accentus, het Ensemble Intercontemporain, Quatuor Danel en verschillende orkesten. Ondanks zijn jeugdige leeftijd omvat Mantovani’s oeuvre al een vijftigtal werken in heel wat verschillende genres, van solo tot opera. Mantovani won tal van prijzen op internationale wedstrijden en heel wat onderscheidingen voor zijn cd-opnames. In september 2010 werd Bruno Mantovani directeur van het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse van Parijs.

Programma :

  • Bruno Mantovani, Time Stretch (on Gesualdo)
  • Edouard Lalo, Concerto pour violoncelle
  • Nikolaj Rimski-Korsakov, Shéhérazade

Tijd en plaats van het gebeuren :

Brussels Philharmonic & Gavriel Lipkind : Bruno Mantovani, Lalo, Rimski-Korsakov
Zondag 22 september 2013 om 20.00 u
CC Hasselt

Kunstlaan 5
3500 Hasselt

Meer info : www.ccha.be en www.brusselsphilharmonic.be

Extra :
Bruno Mantovani : www.brunomantovani.com, brahms.ircam.fr en youtube
Review : Bruno Mantovani, Concerto pour deux altos – Time Stretch – Finale, Hildegart Maertens op Kwadratuur.be, 29/04/2011