Filmconcert Berlijns elektronisch muziekduo Tronthaim in deSingel

Tronthaim Het elektronische muziekduo Tronthaim kiest voor het Berlijn van het midden van de ‘vrolijke’ jaren twintig, het bruisende centrum van de culturele avant-garde. Allerlei kunstenaars experimenteerden met het nieuwe medium film. ‘Berlin, Die Sinfonie der Großstadt‘ van Walter Ruttmann is een absoluut meesterwerk uit die periode. Net als tijdgenoot Fritz Lang (oa. ‘Metropolis’) was Ruttmann gefascineerd door de grootstad als symbool van industrie en vooruitgang. Hij filmde van ‘s ochtends tot ‘s avonds in de straten van Berlijn. Met als resultaat een visuele symfonie. Die behandelt sociale thema’s als de tegenstelling tussen rijk en arm, maar eigenlijk gaat de film over het levensritme van de metropool.

De clip-achtige montagetechnieken en het historisch aspect van de film inspireerde het Berlijnse electromuziekduo Tronthaim om een volledig nieuwe compositie te maken die klassieke pianobegeleiding met elektronische muziek verbindt. Het resultaat is een liveoptreden dat de opwinding van 1927 met het Berlijn van de 21ste eeuw combineert. Tronthaim zegt over het ontstaan van de muziek het volgende: “Een gemeenschappelijke vriend toonde wekelijks films in een kraakpand in Prenzlauer Berg. Hij had op TV ‘Berlin, die Sinfonie der Großstadt’ gezien en vroeg zich af of het geen goed idee zou zijn om een dj daarop plaatjes te laten draaien. Hij vroeg onze mening en bij het bekijken van de film was het voor ons meteen duidelijk: we gaan hiervoor nieuwe muziek schrijven; muziek die nieuw en elektronisch is en even actueel als de indruk die de film op ons maakt ondanks het feit dat hij zo oud is. Sindsdien brengen we ons werk regelmatig live. We waren al te gast in Duitsland, Italië, Letland, Noorwegen, Portugal en Frankrijk.”

Tronthaim bestaat uit Daniel Dorsch (1968) en Sascha Moser (1970). Daniel Dorsch werkt als componist en producent van theatermuziek. Hij produceerde al voor Hexenkessel-Hoftheater, Staatstheater Stuttgart, Volksbühne, Gorki-Theater, Hebbel-Theater etc. Sascha Moser werkt als redacteur en sounddesigner voor muziekproducties als Emigrate, Rammstein, Seeed en Bela B.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Tronthaim : Berlin, Die Sinfonie der Großstadt
Zaterdag 5 oktober 2013 om 20.00 u

deSingel – Antwerpen
Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Meer info : www.desingel.be en www.tronthaim.de