Veertig jaar The Tallis Scholars in Brugge

Eric Whitacre Veertig jaar geleden besloot Peter Phillips zijn droom waar te maken: de meerstemmige muziek van de renaissance uitvoeren met zijn eigen ensemble. Al snel groeiden The Tallis Scholars in dit repertoire uit tot een wereldwijde referentie, met steeds de hoogste lof voor hun cd’s en concerten. Hun opname van Spem in alium kreeg onlangs zelfs een belangrijke bijrol in de bestseller Vijftig tinten grijs! Alle reden dus voor een terugblik, een best of-programma met toch een melancholisch kantje, want is treurige muziek niet de mooiste? Motetten van Tallis en Byrd, en Josquins aangrijpende Absalon fili mi krijgen een plek, maar ook 20ste-eeuws werk als Pärts Magnificat en motetten van Tavener en Tippett. Speciaal voor het jubileum schreef de populaire Amerikaanse koorcomponist Eric Whitacre (foto) een nieuw werk.

Peter Phillips is een autoriteit binnen de vertolking van de renaissancepolyfonie. Nadat hij in 1972 een beurs voor Oxford kreeg, studeerde hij renaissancemuziek bij David Wulstan en Denis Arnold. Daarbij deed hij ervaring op met het dirigeren van kleine vocale ensembles, waarbij hij reeds experimenteerde met de minder bekende stukken van het repertoire. In 1973 richtte hij The Tallis Scholars op, waarmee hij tot op vandaag meer dan 1.500 concerten gaf, meer dan vijftig opnames realiseerde en zo bijdroeg tot het verspreiden en verder bekend maken van de renaissancepolyfonie in heel de wereld. Naast the Tallis Scholars, werkt Peter Phillips regelmatig samen met andere gespecialiseerde ensembles zoals Collegium Vocale, BBC Singers, Vox Vocal Ensemble uit New York en Musix uit Boedapest. Peter Phillips wordt wereldwijd uitgenodigd voor masterclasses en workshops voor koor en jaarlijks leidt hij de Tallis Scholars Summer Schools. Peter Phillips geniet ook bekendheid als schrijver. Gedurende vele jaren verzorgde hij een vaste muziekrubriek voor ‘The Spectator’. In 1995 werd hij eigenaar en uitgever van ‘The Musical Times’, het oudste gepubliceerde muziektijdschrift ter wereld. Zijn eerste boek, ‘English Sacred Music 1549-1649’, werd uitgeven door Gimell in 1991. Zijn tweede boek ‘What We Really Do’, in 1994 uitgegeven, biedt een onverbloemde weergave van wat toerneren inhoudt naast inzichten over het uitvoeren van polyfonie.

De Tallis Scholars werden in 1973 opgericht door dirigent Peter Philips. Ondertussen is het ensemble uitgegroeid tot een van leidende exponenten van de geestelijke muziek uit de Renaissance. De Tallis Scholars geven jaarlijks een zestigtal concerten, zowel in kerken en kathedralen als in moderne concertzalen over heel de wereld. Een van de hoogtepunten was het concert in de Sixtijnse Kapel in april 1994 naar aanleiding van het begin van de laatste restauratiefase van de fresco’s van Michelangelo. Maar de Tallis Scholars hebben ook aandacht voor hedendaagse muziek en geven dan ook regelmatig compositie-opdrachten.

De jonge Amerikaanse componist Eric Whitacre (1970) heeft een speciale belangstelling voor koormuziek. Hoewel de belangstelling voor muziek vanaf zijn jongste jaren aanwezig was, leek het er aanvankelijk niet op dat hij zou uitgroeien tot een succesvol componist; hij kon de discipline niet opbrengen omdat piano te leren spelen en hij werd uit een blaasband gezet wegens wangedrag. Tot zijn eigen verbazing werd hij toegelaten tot een muziekstudie en liet hij zich overhalen om in het koor mee te zingen (omdat er leuke meisjes meededen bij de sopranen). Maar bij de eerste repetitie van Mozarts Requiem sloeg hij om als een blad aan de boom: “Mijn leven veranderde drastisch op die dag en ik werd een koorfanaat van de eerste orde”, aldus Whitacre.
Eric Whitacre studeerde aan de Juilliard School of Music in New York studeerde bij John Corigliano en David Diamond. Sinds zijn eerste compositie in 1991 wist hij een eigen stijl te creëren die door vakmensen als een fusie van klassieke en moderne muziek getypeerd wordt.  ‘Sainte-Chapelle’ werd geschreven voor het 40-jarige jubileum van The Tallis Scholars en ging in première op 7 maart 2013 in de St Paul’s Cathedral in Londen.

“Eric Whitacre, today’s hottest property in choral writing, was in the audience to hear the premiere of his own new work inspired by that wondrous 13th-century Parisian jewel box, Sainte-Chapelle. Angels in the stained glass sing the Sanctus, first in long, sinuous quasi plainchant and then gradually dividing into more and more parts, creating tone clusters that dazzle like shafts of sunlight through the windows. From modest beginnings the music unfurls to become ever more complex, rich and rewarding. Another hit from the charismatic Mr Whitacre.” (*)
Stephen Pritchard, The Observer,3/10/2013

“Whitacre’s Sainte-Chapelle, meanwhile, which was influenced by the composer’s visit to the Parisian building of the title, is altogether more solemn and reflective, building up into an intense climax.” (*)
Jeremy Pound, Classical-music.com,3/8/2013

Programma :

  • Thomas Tallis (ca.1505-1585), Loquebantur variis linguis – Miserere mei, Domine
  • Josquin des Prez (ca.1450/55-1521), Absalon fili mi
  • Nicolas Gombert (ca.1495-ca.1560), Lugebat David Absalon
  • William Byrd (ca.1540-1623), Ave verum corpus – Tribue Domine
  • Eric Whitacre (1970), Sainte-Chapelle, Belgische première
  • Michael Tippett (1905-1998), Plebs angelica
  • John Tavener (1944), Funeral Ikos
  • Arvo Pärt (1935), Magnificat – Nunc dimittis

Tijd en plaats van het gebeuren :

The Tallis Scholars : Tallis, des Prez, Gombert, Byrd, Whitacre, Tippett, Tavener, Pärt
Zaterdag 5 oktober 2013 om 20.00 u
Concertgebouw – Brugge

‘t Zand 34
8000 Brugge

Meer info : www.concertgebouw.be en www.thetallisscholars.co.uk

Extra :
Eric Whitacre op www.chesternovello.com (*) en youtube
Sir Michael Tippett op en.wikipedia.org, www.schott-music.com en youtube
John Tavener op www.chesternovello.com, nl.wikipedia.org en youtube
John Tavener: post-modern en terug naar af?, Friska Frank op www.nopapers.nl
Arvo Pärt op www.musicolog.com en youtube
Arvo Pärt (1935 – ), Tintinambulist op www.musicalifeiten.nl

Beluister alvast Eric Whitacre’s Sainte-Chapelle

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=vA_dBIc33JE?feature=player_detailpage&w=500&h=305]