Belgische creatie Mark-Anthony Turnage’s ‘Piano Concerto’ in deSingel

Mark-Anthony Turnage We blijven onze noorderburen benijden om hun twee symfonische orkesten van wereldformaat. Maar zolang het Rotterdams Philharmonisch Orkest ons regelmatig komt bezoeken, zijn wij dik tevreden. Zoals gewoonlijk zijn ze van geen kleintje vervaard. Tussen twee Russische evergreens door nemen ze de Belgische creatie van het ‘Piano Concerto’ van Mark-Anthony Turnage (foto) voor hun rekening. Die maakt al een kwarteeuw furore met het laten klinken en botsen van hoog en laag, klassiek en licht. Vorig seizoen vereerde hij ons met de wereldcreatie van zijn gesmaakte Cello Concerto. Opnieuw hoor je een compositie heet van de naald. En wie beter dan pianokoning Marc-André Hamelin zet zijn schouders onder de solopartij? De Klassieke Symfonie van Prokofjev luidt het neoclassicisme in met een eigentijds eerbetoon aan Haydn. Bernstein roemt het werk als “one of the best musical satires ever written”. Bovenaan de affiche prijkt ‘De Vuurvogel’. Met deze sprookjesachtige balletmuziek voor “verkwistend groot” orkest vestigde Stravinsky naam en faam. Tot op vandaag is het zijn populairste concertstuk.

De Britse componist Mark-Anthony Turnage (1960) heeft zijn reputatie gevestigd met een spraakmakende mix van hedendaags-klassiek en jazzelementen, wat onder meer het pakkende Blood on the floor heeft opgeleverd. Daarnaast getuigen zijn opera’s ‘Greek’ en ‘The silver tassie’ van een echte theatrale feeling.

Wie bij moderne Britse muziek nog steeds denkt aan het bedrieglijke pastoralisme van Britten of het onorthodoxe constructivisme van Tippett, moet dringend bijscholen. Hun modernistische klanken werden in de jaren 1970 en ’80 gecounterd door de hypercompacte en ingenieuze muziek van componisten als Brian Ferneyhough en Michael Finnissy. Toch was de zogenaamd ‘nieuw-complexe’ muziek van deze heren geen lang leven beschoren.

Aan het eind van de vonge eeuw stond met componisten als Thomas Adès, George Benjamin en Mark-Anthony Turnage in Groot-Brittannië een nieuwe generatie op, die het postmodernistische pleidooi voor een interculturele en -historische diabog nieuw leven inbliezen. De eigentijdse muziekstijl van Tumage – recent aangesteld als ‘composer in residence’ van het Chicago Symphony Orchestra – omvat dan ook niet toevallig een heel gamma aan muzikale invloeden en stilistische referenties. Daarbij gaat hij de confrontatie met pop, rock en jazz niet uit de weg. Al sinds zijn eerste composities – daterend uit de jaren 1980, het hoogtepunt van de ‘New Complexity’-beweging – incorporeerde Turnage elementen uit populaire en gevestigde musicalia en ontwikkelde hij een schriftuur die het midden houdt tussen de experimentele klanken van jazz- en rockgrootheden als Miles Davis of Prince en de neoklassieke flair van componisten als Britten, Stravinsky, Henze en Knussen. Wanneer sprake van Turnage denken we dan ook onmiddellijk aan energieke soundscapes, ritmische adrenalinestoten, wild uithalende melodieën en smerige saxklanken, zoals bijvoorbeeld in het wereldwijd bejubelde ‘Blood on the floor’, Turnages compositie voor jazz-trio en groot ensemble. Dat Turnage bovendien een begenadigd orkestrator is, met een voorliefde voor langademige muzikale structuren à la Bruckner, bewees de componist met de orkestwerken die hij schreef voor het City of Birmingham Symphony Orchestra, waarvan hij begin jaren 1990 ‘composer in association’ was. Inmiddels is Turnage – met twee opera’s, een twintigtal orkestwerken en een massa kamer- en ensemblemuziek op zijn palmares – uitgegroeid tot een van de meest opmerkelijke Britse componisten van het moment.

Programma :

  • Sergej Prokofjev, Symfonie nr 1 in D ‘Klassieke’, opus 25
  • Mark-Anthony Turnage, Piano Concerto (Belgische creatie)
  • Igor Stravinsky , De Vuurvogel (integraal)

Tijd en plaats van het gebeuren :

Rotterdams Philharmonisch Orkest & Marc-André Hamelin : Prokofjev, Turnage, Stravinsky
Zaterdag 12 oktober 2013 om 20.00 u
(inleiding door Magda De Meester om 19.15 u)
Desingel – Antwerpen
Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Meer info : www.desingel.be en www.rotterdamsphilharmonisch.nl

Extra :
Mark-Anthony Turnage : www.boosey.com, www.schott-music.com en youtube
Mark-Anthony Turnage (1960 – ) : Markante jazzinvloeden, Jan de Kruijff op www.musicalifeiten.nl