L’Ombre parlante : Trio Goeyvaerts speelt Van Parys, Schnebel, Knaifel en Jérôme Combier in Sint-Niklaas

Jérôme Combier Het toneelstuk L’impromptu d’Ohio van Samuel Beckett is het uitgangspunt. Twee schijnbaar identieke figuren zitten met elkaar te praten aan een tafel. Jérôme Combier (foto) schreef de muziek voor de videoinstallatie die Pierre Nouvel op dit toneelstuk baseerde. Het strijktrio Noir Gris van Combier kende zijn creatie in het Centre Pompidou (Parijs). Het Goeyvaerts Strijktrio zal voor deze gelegenheid een vernieuwde versie met live gespeelde muziek realiseren in samenwerking met de componist, de videokunstenaar en het IRCAM (Parijs). Verder speelt het trio ook nog werk van Dieter Schnebel, Alexander Knaifel, Peter Swinnen en Annelies van Parys.

Jerôme Combier werd geboren op 17/07/71, een palindroom-datum, in de buurt van Parijs. Hij studeerde compositie aan het Conservatoire national supérieur de Paris waar hij in 1997 afstudeerde. Hij won verschillende prijzen en nam verschillende belangrijk psoities in. Hij is artistiek directeur en componist van het ensemble Cairn dat hij oprichtte in ’97. Het ensemble wil een breed spectrum van de hedendaagse muziek brengen. Noir gris werd gecomponeerd op vraag van l’IRCAM (Institut de Recherche et Coordination Acoustique/Musique) voor strijktrio en werd gecreëerd in 2006 voor de tentoonstelling Samuel Beckett in het Centre Pompidou. Het werk werd geconcipieerd om samen met de lezing van een tekst van Beckett  (L’Impromptu d’Ohio) bij een video-installatie van Pierre Nouvel te worden uitgevoerd.

Ohio Impromptu 1980 werd in het Engels geschreven en voor het eerst opgevoerd in 1981 aan de Ohio State University voor de viering van Becketts 75ste verjaardag.
Een kale sombere ruimte, flauw verlicht met enkel een tafel en twee stoelen. Op de stoelen zitten twee identieke mannen donker gekleed met lang wit haar. Ze zijn van elkaar gescheiden door een hoed die op de tafel ligt. De ene leest en de andere, de luisteraar, onderbreekt de lezer met een klop op de tafel. De lezer herneemt wat hij las tot de luisteraar weer klopt.
Het verhaal is geschreven in een taal die uiteen lijkt te vallen – als deze ooit al een geheel zou geweest zijn. De twee personages lijken dezelfde. Maar ze zijn elkaars ander. De twee figuren die in de video van Nouvel verworden zijn tot een (door het licht ontdubbelde) persoon. Even een andere laten bestaan om er zelf even te zijn. Er is geen echte ontmoeting enkel het spreken dat slechts voor ‘drie-kwart’ iets zegt. Het vertellen doorbreekt de stilte alsof de twee – of die ene – pas kan verschijnen als er gesproken wordt. Tot er slechts van dat spreken enkel nog de blik rest. In de tekst wordt de stilte kort voor het einde aangekondigd: “Ik zag het dierbare gezicht en hoorde de onuitgesproken woorden”. De ontdubbeling verdwijnt.

Programma :

  • Annelies Van Parys , Wasser (2003), versie voor strijktrio
  • Dieter Schnebel, Lamãh (Warum?)(1996,1997), voor strijktrio en stem
  • Alexander Knaifel, E.F. and the three visiting cards of the poet (2008), voor strijktrio
  • Jérôme Combier, Noir Gris (2007)
  • Naast deze werken is er ook een projectie van de kortfilm Ohio Impromptu (2000) in een regie van Charles Sturridge en acteur Jeremy Irons

Tijd en plaats van het gebeuren :

Trio Goeyvaerts : L’Ombre parlante
Donderdag 24 oktober 2013 om 20.00 u
Museumtheater Sint-Niklaas

Zwijgershoek 14
9100 Sint-Niklaas

Meer info : www.ccsint-niklaas.be en www.stringtrio.net

Extra :
Jérôme Combier op brahms.ircam.fr, www.jobert.fr en youtube
Peter Swinnen : www.peterswinnen.be (*) en www.matrix-new-music.be
Annelies Van Parys : www.anneliesvanparys.be , anneliesvanparys.spaces.live.com, www.matrix-new-music.be en youtube
Dieter Schnebel : en.wikipedia.org, brahms.ircam.fr, www.schott-international.com en youtube
Alexander Knaifel op en.wikipedia.org, www.allmusic.com en youtube

Elders op Oorgetuige :
Austerlitz : soundtrack bij een imaginaire film, 10/12/2011