Amerikaanse klankkunstenaar Al Margolis in Logos

Al Margolis De Amerikaanse klankkunstenaar Al Margolis leverde op zijn manier pionierswerk af. Meerbepaald in de analoge kassette-geörienteerde undergroundscene van de West Coast, begin jaren tachtig. Hij ontpopte zich in de loop der jaren van rudimentaire cut ‘n paste-master tot speelman van uitvoerige, veelgelaagde komposities. Zoals hij zijn culturo-sociaal engagegment van toen bondig samenvat: “The joy of playing hasn’t changed since 1985. Methods, techniques, inspiration and influence may have, but the sheer joy in organizing sound events hasn’t changed. Onwards to the future.”

Tussen 1984 en 1991 lanceerde hij meer dan 300 muziekcassettes waarmee onder meer (de toen nog jonge) Merzbow en Jim O’Rourke het tot Bekende Namen schopten. Nu, dertig jaar later, wordt Margolis beschouwd als de éminence grise achter tal van platen- en CD-labels zo-als Sound of Pig Music, Pogus, XI Records, Deep Listening (ism. Pauline Oliveiros) en Mutable Music. Op heden is hij de drijvende kracht achter het label If, Bwana (www.ifbwana.com), waarop hij zijn eigen werk als klankartiest uitbrengt.

Dat werk houdt het midden tussen spontane radiocollages en gesofistikeerde layer-on-layer processing; vaak speelt hij alle partijen van een stuk zelf in, om achteraf, na veelvuldige en meergelaagde klankbewerkingen, voor een absurde vervreemding te zorgen. Wat je daaronder mag verstaan: tapeloops, cheap electronics, battered analogue synthesizers, reel to reel recorders, tape splicing, cut-up, collage, enz … Niks gimmick, gewoon het dagelijks werk op Planeet Margolis: krachtig, noisy en een beetje brutaal.

Bij Logos zal Margolis onder meer een origineel werk aanpassen aan het M&M robotorkest: 8 Notes, Brass Version, dat gebruik maakt van allerlei samples van koperblazers. We krijgen ook FrogField te zien, een video van Katherine Liberovskaya waarvoor hij de soundtrack maakte. Vintage Margolis krijgen we dan weer met It is Bassoon en Jon Bari Sax, twee stukken waarin de componist dichte klanklagen van gesamplede akoestische instrumenten opeenstapelt.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Al Margolis – Sound Art
Woensdag 30 oktober 2013 om 20.00 u
Logos Tetraëder – Gent

Bomastraat 26-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org