Vlaams Sinfonietta creëert nieuwe Chamber Symphony van Alain Craens

Alain Craens In het kader van het project Chamber Symphony brengt het Vlaams Sinfonietta & sopraan An Krijnen dit seizoen een nieuwe compositie van Alain Craens (foto). De combinatie met muziek van Hindemith staat garant voor een spectaculair concert.

De muziek van Alain Craens (1957) laat zich niet in een hokje duwen: soms is zij tonaal, soms eerder atonaal of vrij tonaal. Vaak vertoont ze kenmerken van het impressionisme, de minimal music of de jazz. Bovenal echter wil ze toegankelijk zijn. Na het complexe modernisme, waarin het experiment centraal stond, is het volgens Craens tijd om terug een normale relatie met het publiek op te bouwen. Muziek mag opnieuw “gewoon mooi” zijn, zonder vernieuwende bijbedoelingen. Hij keert daardoor terug naar de traditionele drieklank, die echter niet functioneel of tonaal wordt gehanteerd. Men heeft soms de indruk dat er bepaalde tonaliteiten of tooncentra worden gesuggereerd, wat niet in Craens’ bedoeling ligt: hij werkt met toevallige, consonante ontmoetingen tussen klanken en wil toewerken naar steunpunten. Op die manier wil hij een brug slaan tussen zijn eigen individuele expressie en het publiek.

Programma :

  • Paul Hindemith, Oktet
  • Alain Craens, Chamber Symphony

Tijd en plaats van het gebeuren :

Vlaams Sinfonietta & An Krijnen : Alain Craens, Hindemith
Zaterdag 2 november 2013 om 20.00 u
Crematorium Heimolen – Sint-Niklaas

Waasmunstersesteenweg 13
9100 Sint-Niklaas

Meer info : www.vlaams-sinfonietta.be

Extra :
Alain Craens : www.alaincraens.com, www.cebedem.be en www.matrix-new-music.be