Knallend gitaarconcert met Bang on a Can All Stars & Lee Ranaldo in deSingel

Lee Ranaldo In 1987 richtten de Amerikaanse componisten Julia Wolfe, David Lang en Michael Gordon het hedendaagse muziekensemble Bang on a Can op. Met de focus op innovatie en experiment hebben ze intussen honderden muziekactiviteiten op hun palmares staan. De groep brengt steevast werken die balanceren tussen luid en zacht, lief en brutaal, eenvoudig en complex. Hun repertoire strekt zich uit van avant-garde tot rock maar flirt eveneens met noise en pop. Tijdens dit concert ontdek je de veelzijdigheid van Bang on a Can, hun statement tegen rigide stijlen en de tomeloze energie waarmee ze het podium veroveren. Speciaal voor de concertcyclus Guitars brengen ze Lee Ranaldo (foto), de legendarische gitarist van Sonic Youth, mee naar deSingel.

‘Electric Counterpoint’ trakteert je op minimal music van icoon Steve Reich. In composities van de nog jonge gitaarheld en componist Bryce Dessner (The National) leeft dit genre voort. Zijn ‘O Shut Your Eyes Against the Wind’ zit vol verschuivende texturen en subtiele maar krachtige klanken. ‘Stroking Piece’ van Thurston Moore (Sonic Youth) zorgt voor contrast en gaat van eenvoudige orde over in een chaotische klankmassa. De werken van Fred Frith, David Longstreth (Dirty Projectors) en Lee Ranaldo sluiten naadloos aan bij de huisstijl van Bang on a Can: eigenzinnig, origineel en acrobatisch. Maak je op voor een knallend gitaarconcert.

Programma :

  • Steve Reich, Electric Counterpoint (1987)
  • Bryce Dessner, O Shut Your Eyes Against the Wind (2011)
  • Thurston Moore, Stroking Piece #1 (2003)
  • Fred Frith, Snakes and Ladders (2006)
  • David Longstreth, Miniatures (2012)
  • Lee Ranaldo , How Deep are Rivers (2008)

Praktische info :

Bang on a Can All Stars & Lee Ranaldo
Zaterdag 9 november 2013 om 20.00 u
(inleiding Maarten Beirens om 19.15 u)
deSingel – Antwerpen

Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Meer info : www.desingel.be en www.bangonacan.org

Extra :
Steve Reich op www.stevereich.com, en.wikipedia.org, www.boosey.com en youtube
Steve Reich (1936 – ) : Groot minimalist op www.musicalifeiten.nl
Bryce Dessner : www.brycedessner.com, en.wikipedia.org en youtube
Thurston Moore op en.wikipedia.org en youtube
Fred Frith : www.fredfrith.com en youtube
Lee Ranaldo op www.sonicyouth.com, nl.wikipedia.org en youtube

Elders op Oorgetuige :
Wereldberoemde Bang on a Can voor het eerst te zien in Brugge, 6/05/2013