Brittens War Requiem op Canvas Klassiek

Martyn Brabbins Op zondag 10 november zend Canvas Klassiek het War Requiem opus 66 van Benjamin Britten uit, uitgevoerd door deFilharmonie, het City of Birmingham Symphony Chorus, het Kinderkoor van de Vlaamse Opera en solisten Emma Bell (sopraan), Alan Oke (tenor) en Florian Boesch (bas). Dirigent is Martyn Brabbins. Dit concert werd opgenomen in het Concertgebouw in Brugge op 12 november 2011. In een beknopte introductie interviewt Evita Nossent dirigent Martyn Brabbins en musicoloog Francis Maes.

Benjamin Britten schreef het War Requiem in 1962 als aanklacht tegen de waanzin van de oorlog. Aanleiding was de inwijding van de nieuwe kathedraal van Coventry, nadat de oude kathedraal tijdens de tweede wereldoorlog volledig werd verwoest. Het War Requiem is een van de grootste meesterwerken van de 20ste eeuw. Britten verwerkt tussen de Latijnse requiemtekst oorlogsgedichten van Wilfred Owen, een soldaat die in 1918 in de loopgragen sneuvelde. Hij verwijst daarbij naar de barbaarse eerste wereldoorlog, die ook in Vlaanderen grote wonden heeft geslagen. Het orkest, koor en de sopraan vertolken de Latijnse requiemteksten. De oorlogsgedichten worden gezongen door twee mannelijke solisten (tenor en bas), begeleid door een kamerorkest. Tussen die twee werelden – die van het kerkelijk ritueel en het slagveld – klinkt het kinderkoor als een soort hemelse stem.

Canvas Klassiek – Benjamin Britten, War Requiem – zondag 10 november om 12.00 u
www.canvas.be

Elders op Oorgetuige :
deFilharmonie herdenkt Eerste Wereldoorlog met Brittens War requiem, 6/11/2011