Derde concert in de reeks Integrale pianosonates van Frank Nuyts in de Bijloke

Frank Nuyts De reeks van de Integrale Pianosonates van Frank Nuyts is aan zijn tweede seizoen toe. Op woensdag 20 november in het Kraakhuis van de Bijloke is sonate 5 (Marc Masson), sonate 6 (Gabi Sultana) en sonate 15 (Johan Duijck) aan de beurt. Van deze laatste sonate is het meteen de wereldcreatie.

Frank Nuyts bouwde de laatste jaren ijverig aan een fors piano-oeuvre. Zijn ambitie om 18 pianosonates te schrijven werd in 2012 afgerond. Muziekcentrum de Bijloke legt met 18 verschillende pianisten, over drie seizoenen en zes recitals gespreid, het hele parcours af. Een volgende etappe wordt gereden door drie pianisten die iets met het Conservatorium van Gent te maken hebben, de plek waar Nuyts vandaag de dag als docent werkt: Johan Duijck is er pianodocent, Gabi Sultana en Marc Masson hebben er hun pianodiploma behaald. Drie pianisten op één podium, dat betekent drie temperamenten, en drie verschillende interpretaties van Nuyts.

Frank Nuyts werd geboren in Oostende op 3 februari 1957. Hij studeerde in Gent slagwerk en kamermuziek aan het Koninklijk Muziekconservatorium (o.a. bij Claude Coppens) en daarna compositie aan het Instituut voor Psychoacustica en Elektronische Muziek (IPEM) bij Lucien Goethals. Momenteel doceert hij compositie en orkestratie aan de School of Arts van de Hogeschool Gent.

Zijn eerste werken schreef hij in een modernistische postseriële stijl. Voor één van die werken, ‘Alsof de hand nooit meer weggaat’, kreeg hij in 1979 de Tenutoprijs voor compositie. ‘Rastapasta’ voor solostrijkers en fluit uit 1986 betekende echter de breuk met dat idioom. Hij ging de kant op van het postmodernisme en zijn werk wordt sindsdien gekenmerkt door een neotonale toonspraak en een zeer persoonlijke verwerking van invloeden uit de zogenaamde commerciële muziekgenres.

Samen met Iris De Blaere richtte hij in 1989 de groep Hardscore op, waarmee voor deze nieuwe stijl ook een passend klankidioom werd gezocht. Voor deze groep componeerde hij zes ‘Hardscore Books’, waarvan het derde (1996) een compositieopdracht was van de Provincie Oost-Vlaanderen. Toch schreef hij ook nog composities voor klassieke bezettingen: naast losse orkestwerken en heel veel kamermuziek, zijn eerste drie symfonieën, twee concerti en werken voor grote cross-overensembles.

In 2002 stopt hij met de groep Hardscore en schrijft weer voltijds voor klassieke bezettingen, in opdracht van binnen- en buitenlandse ensembles. Dit leidt tot een zeventigtal nieuwe werken waaronder de 4de & 5de symfonie, 18 sonates en nogal wat vocaal werk (a capella & 4 kameropera’s).

Sinds 2010 organiseert hij samen met Iris De Blaere en ism De Bijloke het jaarlijks muziekfestival ‘Voorwaarts Maart/En Avant Mars’. Hij werd bekroond met de Prijs Hedendaagse Muziek Vlaanderen – Québec (1990), de eerste prijs in het Muizelhuiscompositieconcours (1991) en de Cultuurprijs van de Stad Gent (1995). Zijn kameropera ‘Middle East’ (2010), gecomponeerd voor LOD, krijgt de Prijs voor Nieuwe Muziek van de Provincie Oost-Vlaanderen (2011).

Praktische info :

Marc Masson, Gabi Sultana & Johan Duijck : Frank Nuyts’ integrale pianosonates deel III
Woensdag 20 november 2013 om 20.00 u
(inleiding om 19.15 u )
Muziekcentrum de Bijloke – Gent
Bijlokekaai 7
9000 Gent

Meer info : www.debijloke.be

Extra :
Frank Nuyts : www.franknuyts.com, www.hardscore.be, www.matrix-new-music.be en youtube

Elders op Oorgetuige :
Tweede concert in de reeks Integrale pianosonates van Frank Nuyts in de Bijloke, 20/05/2013
Integrale pianosonates van Frank Nuyts in de Bijloke, 17/12/2012