‘Berlijn, symfonie van een grootstad’ met live soundtrack door Geert Waegeman

Geert Waegeman Berlijn mag tegenwoordig al de hipste stad van Europa zijn (nu ja, dat was ze veertig jaar geleden ook al), tussen de twee wereldoorlogen in was het een mondain oord, een symbool van de industrialisatie en automatisatie met krachtcentrales en – dat klinkt nu op zijn minst banaal – elektriciteit. Schilder en Duits filmpionier Walther Ruttmann legde als eerste in 1927 de dynamiek van de grootstad vast in de film Berlin, die Sinfonie der Grossstadt. Net als zijn tijdgenoten was hij gefascineerd door de grootstad als levend organisme, de ‘stadssymfonie’ werd een nieuw genre bij filmmakers. Cameramannen schoten van ‘s ochtends tot ‘s avonds beelden van Berlijn.

Componist Geert Waegeman, tegenwoordig huismuzikant bij Braakland/Zhebilding, componeerde een live soundtrack bij de beelden die zowel retro als futuristisch aanvoelt. De muziek van Geert Waegeman ademt een niet te dateren modernisme uit. Ze zou zowel retro als futuristisch kunnen zijn, het klankenpallet gaat zeer breed, van puur akoestisch tot elektronisch. Van intimistisch tot extravert. Van dramatisch tot grappige niemendalletjes. Een trein van een film, met muziek van een treinbestuurder die af en toe op ontsporing aanstuurt, dat is Berlijn, symfonie van een grootstad.

Praktische info :

Filmconcert : Berlijn, symfonie van een grootstad, met live soundtrack door Geert Waegeman
Woensdag 20 november 2013 om 20.30 u
Den Amer – Diest

Nijverheidslaan 24
3290 Diest

Meer info : www.ccdiest.be