Aquarius eert Britten met 2 nieuwe composities van Kristiaan en Maarten Van Ingelgem

Kristiaan en Maarten Van Ingelgem Op zondag 1 december verwelkomt Rosario vzw het Kamerkoor Aquarius in Aalst. Aquarius brengt die avond ‘A Ceremony of Carols’ van Benjamin Britten vergezeld van twee nieuwe composities van de Aalsterse componisten Kristiaan en Maarten Van Ingelgem (foto). Deze composities werden, zoals het werk van Britten, geschreven voor een vrouwenkoor met harp. Samen met de talrijke soli, zorgen ze voor een avond vol poëzie en emotionele vervoering. Op 1 december wordt tevens de CD van deze werken voorgesteld.

2013 moet en zal een jaar worden waarin het gemoed van elke koorzanger een blijde sprong zal maken. Waarom? Omdat in 2013 herdacht wordt dat Benjamin Britten honderd jaar geleden geboren werd. Dat zal herdacht en vooral gevierd worden met talloze concerten. Engeland zelf gaat uit zijn dak. De festiviteiten voor hun Benjamin, Lord Britten zijn gigantisch. Maar ook over heel de rest van de wereld zal het gonzen van uitvoeringen van zijn koormuziek. En terecht. Meer dan terecht. Misschien is de geniale Britten als vocale componist de allergrootste van de 20ste eeuw.

Kamerkoor Aquarius doet mee, met misschien wel zijn geniaalste koorwerkje uit zijn oeuvre: A Ceremony of Carols. Een monument van eenvoud, ontroering en metier. Bedacht op een moeizame bootreis van de VS naar Engeland. Sedert 1941 wellicht het meest gezongen en populairste, hedendaagse koorwerk ter wereld. Uit het kolkende, creatieve brein van Aquarius ontstond het idee om Benjamin Britten te eren met een nieuwe compositie. Meer bepaald een uitgebreide ‘prequel’ op zijn ‘Ceremony of Carols’. Auteur Annie Van Keymeulen en componist Maarten Van Ingelgem namen de handschoen op. Zo ontstond ‘Jaarringen‘, een cantate voor verteller, soli, vrouwenkoor en harp.

Het komt zelden voor dat in één familie vader en zoon allebei componist zijn. Vader Kristiaan en zoon Maarten Van Ingelgem staan allebei componerend in de koorwereld. Deze unieke situatie liet Aquarius niet onbenut. Het betrok de vader in deze hommage aan Benjamin Britten. Dat leverde ‘Cirkelzang‘ op, voor dezelfde bezetting, eveneens op tekst van Annie Van Keymeulen. Twee nieuwe Vlaamse cantates, besloten met “A Ceremony of Carols”. Hemelse stemmen, een koninklijke harp, Vlaamse creativiteit, een sterk verhaal, een universele boodschap, een hartverwarmende namiddag.

Kristiaan Van Ingelgem (1944) schreef ‘Cirkelzang’ als prélude voor de ‘Ceremony of Carols’. Kristiaan is organist aan de Sint-Martinuskerk en stadsbeiaardier te Aalst. Hij is eredocent praktische harmonie en improvisatie van het conservatorium te Antwerpen en ere-leraar van meerdere muziekacademies. Als componist behaalde hij talrijke onderscheidingen. Hij schrijft voornamelijk orgel -, koor – en beiaardwerken. Onder meer ‘Te Deum’, ‘Mijn Kapellekensbaan’ en ‘Psalm 150’ behoren tot zijn breed symfonisch oeuvre. Momenteel werkt hij aan diverse compositieopdrachten.

Maarten Van Ingelgem  (1976) schreef op vraag van het Kamerkoor Aquarius het werk ‘Jaarringen’ op tekst van Annie Van Keymeulen. Maarten is begeleider en leerkracht piano aan de muziekacademies van Dilbeek en Ninove. Daarnaast is hij geëngageerd als voorzitter van de Aalsterse Muziekarchipel, een organisatie die het muzikale leven in Aalst wil stimuleren. Maarten is ook dirigent van het kamerkoor voor hedendaagse muziek ‘De 2de Adem’ uit Gent en zingt bij Aquarius dat zich eveneens toelegt op hedendaagse vocale muziek.
Als componist schreef hij reeds een vijftigtal composities gaande van solowerk over strijkkwartetten, een kameropera tot een pianoconcerto. Voor dit laatste werk kreeg hij de ‘Prijs voor nieuwe muziek 2005′ van de provincie Oost-Vlaanderen. In 2008 reikte Sabam hem de Gouden Klaproos uit voor koorcompositie en in 2012 won hij de European Award for Choral Composers voor ’24 12 1914’, een compositie voor mannenkoor en twee klaroenen rond het kerstbestand in 1914.

Praktische info :

Aquarius : In blijde verbijstering – Remembering The Great Britten
Zondag 1 december 2013 om 16.00 u
Sint-Pauluskerk Aalst

Botermelkstraat 63 – Aalst

Meer info : www.gc-aquarius.be

Extra :
Maarten Van Ingelgem op www.matrix-new-music.be, www.muziekcentrum.be, nl.wikipedia.org en youtube
Kristiaan Van Ingelgem op www.muziekcentrum.be en www.matrix-new-music.be
Benjamin Britten op en.wikipedia.org, www.brittenpears.org, www.boosey.com en youtube
Benjamin Britten (1913 – 1976): Persoonlijkheid onder invloeden op www.musicalifeiten.nl