Peter Jacquemyn & Beta evening In C app in Studio ChampdAction

Peter Jacquemyn Op donderdag 12 december krijg je maar liefst twee interessante projecten te horen/zien in de ChampdAction Studio in Antwerpen. Allereerst stelt contrabassist Peter Jacquemyn (foto) zijn nieuwste solo-cd ‘Dig Deep‘ voor aan het publiek. Contrabasklanken en stem worden in een improvisatorisch samenspel op je losgelaten: “Ik construeer niet, de muzikale ontwikkeling voltrekt zich vanuit een interne associatieve logica, de muziek stuurt zichzelf, ik ben het toevallig, weliswaar onmisbaar, vehikel dat voor de transmissie, de ‘Darstellung’ zorgt.” Daarna volgt een sneak-peak van de IN C APP van ChampdAction. In C werd in 1964 gecomponeerd door de Amerikaan Terry Riley. Met deze gratis app kan je vanop een computer, tablet of smartphone in een sessie van In C inspringen en zo samen met andere deelnemers een uniek In C moment creëren. Houd je smartphone in de aanslag om mee te musiceren.

Peter Jacquemyn, geboren in 1963 in Schaarbeek, is in grote lijnen samen te vatten als een allround artiest met een gerechtvaardigde internationale reputatie. We kennen hem vooral als een uitzonderlijk contrabassist, maardaarnaast is hij een veelzijdig kunstenaar die schetst, tekent en sculpteert dat de stukken er -letterlijk- af vliegen. De performances die hij geeft met zijn alom geschaafde en verweerde contrabas zijn ronduit spektakulair. Zoals hij als beeldhouwer boomstronken te lijf gaat met bijl en kettingzaag, zo worstelt hij als contrabassist in golven van ongebreidelde energie met zijn instrument. Een worsteling waarin overigens alle middelen geoorloofd zijn: meerdere strijkstokken, drankblikjes, plastic zakken, kurk, buttons, paperclips, breinaalden, papier, dempers, noem maar op … Jacquemyn gebruikt alles wat los of vast zit om snaren en klankkast mee te beroeren en hij doet dat steeds in zijn gekende robuust-exuberante stijl.

Jacquemyn weet zich moeiteloos te plaatsen tussen België’s meest interessante improvisatoren. Hij begon zijn carrière bij WIM (Werkgroep Improviserende Musici) en stimuleert sedertdien al jaren jonge muzikanten om buiten de lijnen te kleuren. De man werkt geregeld samen met het kruim van de internationale improvisatie-scène: Fred Van Hove, Peter Kowald, Joëlle Léandre of Jan Pillaert (tubist met wie hij enige jaren geleden Humus (LPD 016) opnam). Daarnaast schrikt hij er niet voor terug om de dialoog aan te gaan met bijvoorbeeld een klassiek cellist (Arne Deforce), live electronics (Stefan Prins) of een stemkunstenares (Maja Jantar).

Praktische info :

ChampdAction Studio Concert : Peter Jacquemyn & Beta evening In C app
Donderdag 12 december 2013 om 20.00 u
Studio ChampdAction – deSingel – Antwerpen

Desguinlei 25
2018 Antwerpen
Gratis toegang

Meer info : www.champdaction.be

Extra :
Peter Jacquemyn : www.peterjacquemyn.com en youtube