Traditie en vernieuwing volgens het Ensemble intercontemporain

Yves Chauris Kenners en liefhebbers weten dat Ensemble Intercontemporain uitblinkt in vertolkingen van baanbrekende, nieuwe muziekcomposities. Tijdens dit concert zal je daarvan opnieuw oorgetuige kunnen zijn. Naast een creatie van de jonge componist Yves Chauris (foto) ontdek je hoe Luigi Dallapiccola een persoonlijke stijl vond door neoclassicisme en dissonantie te verbinden. Zijn ‘Piccola Musica Notturna’ herinnert aan een verlaten dorpsplein en fascineert door een sublieme, in klank gevatte eenzaamheid. Daartoe aangespoord door twaalftoonstovenaar Dallapiccola geeft ook Bruno Maderna zijn eigen draai aan de erfenis van Arnold Schönberg. De Serenata nr 2 voor dertien instrumenten illustreert deze vernieuwingsdrang en experimenteerdrift. ‘Lied der Waldtaube’ neemt je op een nog andere manier in beslag. Arnold Schönberg herwerkte dit lied uit zijn ‘Gurre-Lieder’ voor kamerorkest. In een uitgesproken zangerig, expressief en quasi symmetrisch geheel voert donker sentiment de toon. Een intense ervaring die het laatromantische ‘Lieder eines fahrenden Gesellen’ van Gustav Mahler ook voor je bewaart. Want daar vlucht een afgewezen minnaar op chromatische melodieën doorheen de natuur om verdriet te vergeten. En dan ben je als luisteraar met mezzo Susan Graham in perfect

Het fameuze Ensemble Intercontemporain heeft een naam hoog te houden als het op het uitvoeren van de nieuwste muziek aankomt. Die muziek staat echter niet los van de traditie. ‘Ik geloof sterk in de eeuwige vernieuwing van kunst. Maar het is krankzinnig om de traditie de rug toe te keren’, vond Luigi Dallapiccola al. In zijn dromerige Piccola musica notturna is de invloed van zowel Schönberg als Debussy te bespeuren. Schönberg op zijn beurt borduurt in het ‘Lied van de woudduif’ uit Gurrelieder voort op Gustav Mahler. Hij bewerkte bovendien Mahlers Lieder eines fahrenden Gesellen voor ensemble. Yves Chauris componeerde voor het Ensemble intercontemporain een orkestwerk dat schittert in alle kleuren, het licht van de glazen façades van het moderne Parijs weerkaatsend. Beethoven was de jeugdheld van de jonge Fransman, maar qua verbeeldingskracht treedt Chauris in de voetstappen van Debussy.

Programma :

  • Luigi Dallapiccola, Piccola Musica Notturna
  • Bruno Maderna, Serenata nr 2
  • Arnold Schönberg, Lied der Waldtaube (uit de Gurrelieder)
  • Yves Chauris, Un minimum de monde visible (wereldcreatie)
  • Gustav Mahler, Lieder eines fahrenden Gesellen

Praktische info :

Ensemble Intercontemporain & Susan Graham : Dallapiccola, Schönberg, Chauris, Mahler
Donderdag 16 januari 2014 om 20.00 u
(inleiding door Piet De Volder om 19.15 u )
deSingel – Antwerpen
Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Meer info : www.desingel.be en www.ensembleinter.com

Extra :
Luigi Dallapiccola op en.wikipedia.org, brahms.ircam.fr, www.compositiontoday.com en youtube
Bruno Maderna : nl.wikipedia.org, brahms.ircam.fr en youtube
Yves Chauris : www.yveschauris.com
Un minimum de monde visible, entretien avec Yves Chauris, Jéremie Szpirglas op www.ensembleinter.com, 3/01/2014

Beluister alvast Bruno Maderna’s Serenata nr 2

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ZW5AhDfjguw?feature=player_detailpage&w=500&h=305]