Vooruit laveert tussen techno, noise en gemillimeterde geluidskunst met Pete Swanson, Yves De Mey en Kaumwald

Yves De Mey Na het uiteenvallen van het legendarische noiseduo Yellow Swans ontpopte Pete Swanson zich tot een baarlijke dokter Frankenstein die de verschroeiende noise van weleer mengde met gemuteerde technobeats. Resultaat: een soort van mismaakte retrofuturistische industrial rave. Yves De Mey is een vaste waarde in de Belgische muziekwereld, dit vooral onder zijn alter ego Eavesdropper. ‘Metrics’ is een masterclass in een atmosfeer waarin mossige ambient drones doorprikt worden met dubby technobeats en sputterende electronica. Openingsact Kaumwald is een duo uit Lyon dat duistere, op loops gebaseerde electronica vol gaten en spinnenwebben maakt. Live balanceren ze kundig tussen artschool en dancefloor.  

Yves De Mey (BE) aka Eavesdropper is een vaste waarde in de Belgische muziek. Hij presenteert o.m. de EP ‘Metrics’: ambient drones doorprikt met dubby techno en sputterende electronica. Gekraak, geruis, glitch, gefonkel en zelfs enkele herkenbare melodische cellen worden filterfijn gemanipuleerd tot een klankbeeld dat continu in beweging is, schrijft Kwadratuur over zijn sound (jan 2014).

Pete Swanson (US, ex Yellow Swans) zet er noise met gemuteerde technobeats tegenover. Pete Swanson (…) moet niks hebben van laptops en ook niet van het podium: zijn tafel met analoge apparatuur, onderling verbonden met een wildgroei aan kabels staat gewoon op de vloer van de kleine zaal, zodat iedereen mee kan kijken wat Swanson doet. En dat is dikke herrie maken. Gierende en scheurende noise, bijeengehouden door hypnotische sequencers en een hele dikke beat die nooit stopt. Uit recensie Gonzo (sept 2013)

Praktische info :

Pete Swanson + Yves De Mey + Kaumwald
Donderdag 16 januari 2014 om 21.00 u
Kunstencentrum Vooruit – Gent

Sint-Pietersnieuwstraat 23
9000 Gent

Meer info : vooruit.be

Extra :
Pete Swanson, Yves De Mey, Kaumwald. Elektronica in 3D, Koen Van Meel op Kwadratuur.be, 1/01/2014