Hallveig Agustsdottir en Marieke Berendsen op zoek naar de link tussen klank en beeld

Marieke Berendsen & Hallveig Ágústsdóttir Nog tot 26 januari kun je in Galerie William Wauters in Oosteeklo terecht voor een project van de IJslandse kunstenares Hallveig Agustsdottir. Hallveig Agustsdottir is een geboren IJslandse die tien jaar geleden naar Gent kwam om klarinet te studeren aan het Conservatorium. Maar haar leven nam een andere wending. De muziek heeft haar niet verlaten, ze maakt nu heel subtiele tekeningen als reactie op het geluid in de haar omgevende ruimte, of dat nu het krassen is van haar pen of de klank van de cello, de piano, de klarinet… Daarnaast staan er nog een live-performance op het programma. Op zaterdag 18 januari laat de Nederlandse violiste Marieke Berendsen (foto rechts) zich inspireren door de tekeningen en schilderijen van Hallveig Agustsdottir (foto links) en imroviseren ze samen in de zoektocht naar de link tussen klank en beeld.

Hallveig Guðný Kolsöe Ágústsdóttir werd in 1976 in Ijsland geboren. Reeds in haar kinderjaren ontwikkelde ze een scherpe gevoeligheid voor de combinatie van klank en beeld. In 2000 verkaste ze naar Gent om ‘visuele kunsten’ aan Sint-Lukas te volgen en er in 2006 af te studeren als Master in Visual Arts. Nadien volgde ze een postgraduaat in Kunst, Design & Media aan Sint-Lukas in Brussel. Haar interesse in de wisselwerking tussen klank en beeld vertaalde zich in de loop der jaren op heel uiteenlopende manieren: via tekeningen (‘sound drawings’) die tegelijkertijd ook een partituur zijn, via een fotoreeks getiteld ‘music chords’ (waarbij knikkers en hun schaduw doen denken aan een grillige partituur), via audiovisuele improvisaties met muzikanten of via zuiver elektroakoestische stukken. Op dit ogenblik bereidt ze een doktoraat in een onderzoek naar grafische notatiesystemen aan Brunel University in Londen.

Marieke Berendsen heeft steeds een nauwe band gehad met de hedendaagse viooltechniek en kwam om die reden dan ook naar Gent, waar ze aan het Conservatorium les volgde bij George van Dam en er met grote onderscheiding afstudeerde. Als uitvoerder is ze actief in eigen initiatieven zoals bijvoorbeeld Mr. Probe (met Bruno Nelissen, elektrisch gitaar), dat zich richt op hedendaagse muziek, ook in een interdisciplinaire context. Mr. Probe zoekt steeds de samenwerking op met componisten en kunstenaars van deze tijd. Daarnaast speelt ze regelmatig in projecten van ensembles als Champ d’ Action, Ictus, het Spectra ensemble, Nadar en bESIdES. Ook gaat ze regelmatig de samenwerking aan met zowel jonge als reeds gevestigde componisten. Zo werkte zij o.a. samen met componisten als Willem Jeths, Richard Barret, Peter Swinnen en Simon Steen-Andersen.

Marieke Berendsen : ” Samenwerken met componisten, het ontdekken van nieuwe muzikale talen, interdisciplinair denken en doen, experimenteren en bezig zijn met het nu. Al deze zaken hebben er voor gezorgd dat ik als violist een bewuste keuze heb gemaakt voor het hedendaagse repertoire en de actuele muziek. Naast het uitvoerende vak richt ik mij ook steeds meer op het “maken”. Eigen ideeën vormgeven en uitwerken. De behoefte hieraan is niet enkel ontstaan vanuit een persoonlijke drang maar ook vanuit de wil om actuele muziek in een breder kader te kunnen plaatsen. In het maken zoek ik steeds de samenwerking op met kunstenaars uit verschillende richtingen zoals choreografen, beeldend kunstenaars, en acteurs. Zij maken dat ik op verschillende manieren naar muziek kan kijken en luisteren. “

Praktische info :

Marieke Berendsen & Hallveig Ágústsdóttir : kLAnk-performance
Zaterdag 18 januari 2014 om 16.00 u
Galerie William Wauters – Oosteeklo

Antwerpse Heirweg 5
9968 Oosteeklo
Gratis toegang

Meer info : www.facebook.com, www.galeriewilliamwauters.be en www.hallveiggkagustsdottir.com

De expositie van Hallveig Agustsdottir (simultaan met Johan Boutelegier) loopt nog t.e.m. zondag 26 januari 2014