Van Baerle Trio speelt Willem Jeths, Frank Martin en Mendelssohn-Bartholdy in Bozar

Van Baerle Trio What’s in a name? De musici van het Van Baerle Trio leerden elkaar kennen tijdens hun conservatoriumtijd aan de Amsterdamse Van Baerlestraat… Een bredere erkenning kregen ze in 2011, toen ze een succesvolle tournee ondernamen langs Nederlandse zalen. Sindsdien rijst hun ster: een eerste prijs op het Concours de Musique de Chambre de Lyon (2011), een gastoptreden bij France Musique (2012), een residentie in Aldeburgh (2013)… Zondagochtend spelen ze werk van de Nederlander Willem Jeths, de Zwitserse componist Frank Martin en Mendelssohn-Bartholdy in Bozar.

De composities van Willem Jeths (1959) geven een eigenzinnige reactie op de muziektraditie. Hij schrijft kamermuziek, orkestmuziek (waaronder soloconcerten), liederen en een opera – aanvankelijk in een atonaal idioom, maar later flirtend met traditionele tonaliteit. Het is zijn streven de muzikale parameters van het verleden uit te buiten, ermee te experimenteren en ze te verrijken: “Juist met de traditie als vertrekpunt is het nog mogelijk om nieuwe wegen te bewandelen”. Van die parameters trekt klankkleur en timbre zijn sterkste aandacht (“Kleur is het thema van al mijn werken”). Kleurwerking gaat bij Jeths ver: vaak schrijft hij speeltechnieken voor die (in de westerse traditie, en soms ook daarbuiten) ongebruikelijk zijn, of voegt hij inventieve geluidsbronnen toe: speelgoedinstrumenten, brekend glas, druppelend water. Dat lijkt subtieler dan het soms klinkt, want fijnzinnigheid en schoonheid is niet altijd Jeths’ doel – extremen tonen vindt hij belangrijker. “Mijn muziek gaat over uitersten: strak zuiver versus vervorming, hard tegenover zacht.” Zo laat hij een mooie viooltoon smoren in gekras en klinkt, in zijn ‘Bandoneonconcert’, de bandoneon niet tango-achtig maar bij vlagen “als een uitgeputte hond.” Zo kleurrijk zijn muziek is, zo spaarzaam is Jeths in zijn gebruik van het muzikaal materiaal. Hij beperkt zich tot een paar motieven en toont die vanuit wisselend perspectief tot het (zoals zijn compositiedocent Tristan Keuris het noemde) ‘uitgewoond’ is. (*)

Programma :

  • Willem Jeths, Chiasmos
  • Frank Martin, Trio sur des mélodies populaires irlandaises
  • Felix Mendelssohn-Bartholdy, Trio nr. 1 voor viool, cello en piano, op. 49

Praktische info :

Van Baerle Trio : Willem Jeths, Frank Martin, Mendelssohn-Bartholdy
Zondag 19 januari 2014 om 11.00 u
Bozar – Brussel

Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

Meer info : www.bozar.be en www.vanbaerletrio.com

Extra:
Willem Jeths : www.willemjeths.com, nl.wikipedia.org, www.donemus.nl (*) en youtube