Portret André Laporte in Puur muziek

André Laporte Canvas Klassiek is sinds januari ‘Puur muziek‘ geworden. Het uitzenduur blijft zondag middag 12.00u op Canvas, met een herhaling op zaterdag. Puur muziek blijft klassieke muziek aanbieden, maar doorbreekt tegelijk ook de grenzen ervan. Want Puur muziek ontdekt ook jazz, wereldmuziek, dans, chanson en alles wat ertussen ligt. Kortom: muziek die iets ruimer gaat dan het puur klassieke, maar geen pop en rock. Het blijft een mix van Belgische en internationale topmuzikanten, concerten en documentaires.

Op zaterdag 1 februari om 15.45 u toont Puur muziek ‘André Laporte en de wereld na de stilte‘ (herhaling), een portret uit 1992 van componist André Laporte (foto), die vorige week de Klar a Carrièreprijs ontving. Laporte is een icoon van het Belgische muziekleven.

André Laporte (1931) is componist, organist, pianist, musicoloog, filosoof. Hij studeerde bij Flor Peeters, Marinus de Jong en Karlheinz Stockhausen. In 1968 wordt hij leraar aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel eerst als docent ‘Nieuwe Technieken’, later als docent muziekanalyse, vormleer, harmonie en contrapunt-fuga. In 1988 wordt hij docent compositie. Hij was ook buitengewoon docent compositie aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth (in Waterloo). Onder zijn leerlingen bevonden zich onder meer Luc Brewaeys, Daniël Capelletti en Peter Swinnen. In 1972 richtte hij samen met Herman Sabbe een nieuwe Belgische afdeling op van de International Society for Contemporary Music (ISCM).

In 1963 treedt hij in dienst bij de BRT (nu VRT), eerst als producent ‘Nieuwe Muziek’, daarna als programmacoördinator van BRT-3 (nu Klara). In 1989 wordt hij productieleider van het BRTN-Filharmonisch Orkest en vier jaar later directeur van de artistieke ensembles van de omroep. Sinds 1996 is hij met rust. Het oratorium La Vita non è sogno (1972) leverde hem in 1976 de Prix Italia op. Op vraag van Gerard Mortier componeerde hij van 1980 tot 1985 de opera Das Schloss. In 1989 tekende hij voor het plichtconcerto voor de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool: Fantasia-Rondino con tema reale voor viool en orkest. In 1991 werd hij lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. Verder is hij lid van de Muziekraad voor Vlaanderen en ondervoorzitter van de Unie van Belgische Componisten

André Laporte en de wereld na de stilte in ‘Puur muziek’ op Canvas, zaterdag 1 februari 2014 om 15.45 u
www.canvas.be

Extra :
André Laporte : www.matrix-new-music.be, www.cebedem.be, www.muziekcentrum.be en youtube