ChampdAction, Ensemble Mosaik & Ensemble Orchestral Contemporain creëren 6 nieuwe werken van jonge componisten

Hikari Kiyama Liefst zes nieuwe opdrachtwerken van evenveel geselecteerde jonge en tegelijk succesvolle componisten! Dat is het resultaat van een project geïnspireerd op een citaat uit ‘Multitude’ van de socioloog Antonio Negri waarvoor meer dan honderdzestig kandidaten een voorstel indienden. Op maat van een van de drie deelnemende muziekensembles formuleerden ze een concept dat tijdens een residentie met het gekozen ensemble een verdere uitwerking kreeg.

Zo brengt ChampdAction nieuw werk van Hikari Kiyama (foto, JPN) en Johannes Kreidler (D), vertolkt Ensemble Mosaik een compositie van Aurelio Edler-Copes (BRA/IT) en Eduardo Moguillansky (ARG/D) en neemt Ensemble Orchestral Contemporain een creatie van Aurélien Dumont (F) en Christopher Trapani (USA) voor zijn rekening. Achter de uitwisseling schuilt het idee dat musici, componisten en specialisten uit kunstvormen als elektronica of video elkaar oeverloos kunnen inspireren. Het resultaat is minstens grensverleggend en belooft verrassend vindingrijke verbindingen.

Hikari Kiyama (1983) studeerde in 2002 af aan het Tokyo College of Music. Vervolgens volgde hij een sonologiecursus aan het Conservatorium van Den Haag en besloot ten slotte tot een verdere opleiding compositie aan het Conservatorium van Bergen. Onder zijn leraars tellen we Minoru Miki, Louis Andriessen, Daniel Capelletti, Carlo Forlivesi en Claude Ledoux. Kiyama won de eerste prijs van de Associazione Musici Moianesi, evenals de eerste prijs tijdens The 13th Young Composers Meeting in 2007. Hij werd drie maal genomineerd voor de internationale Gaudeamus Week, in 2006, 2007 en 2008 en was finalist van The Fifth International Jurgenson Competition for Young Composers in Moskou. Kiyama ontving de tweede prijs en de publieksprijs tijdens de International Ensemblia Composition Competition in Mönchengladbach in 2009, en het jaar nadien werd hij genomineerd voor The international composition competition ‘Forme uniche della continuità nello spazio’. In 2011 werd Kiyama de Prix de la ville de Boulogne-Billancourt toegekend op het Concours de Composition d’œuvres pedagogiques.

De Duitse componist Johannes Kreidler (1980) studeerde van 2000 tot 2006 aan de Musikhochschule Freiburg. Hij kreeg daar compositie van Mathias Spahlinger, muziektheorie van Eckehard Kiem, orgel van Helmut Deutsch, piano van Felix Gottlieb en elektronische muziek van Messias Maiguashca en Orm Finnendahl. Daarnaast studeerde hij ook filosofie en kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Freiburg. Via een beurs van de Europese Gemeenschap kon hij van 2004 tot 2005 aan het Instituut voor Sonologie in Den Haag studeren. Sinds 2006 doceert hij solfège en elektronische muziek aan de Hochschule für Musik und Theater in Rostock en aan het Hochbegabtenzentrum van de Musikhochschule in Detmold. Over het algemeen worden zijn composities als elektroakoestische beschouwd. Sommige werken werden op verschillende internationale tv-zenders uitgezonden.

Aurélien Dumont werd geboren in 1980, in Marcq-en-Baroeul in het noorden van Frankrijk en studeerde eerst kunsttherapie – universitair diploma aan de faculteit geneeskunde in Tours, en musicologie aan de Universiteit van Lille – master in esthetica en kunstenpraktijk. Tegelijkertijd, studeerde hij elektronische muziek aan de Musikhochschule van Keulen, vervolgens compositie aan het CNSM in Parijs in de klas van Gérard Pesson, waar hij onder meer de cursus analyse volgt bij Claude Ledoux. In april 2011 sloot hij de Cursus 1 van muzikale informatica aan het Ircam af. Hij nam ook deel aan de sessie ‘Voix nouvelle de Royaumont’, in het centrum Acanthes en aan de wedstrijd San Fedele in Milaan. Aurélien Dumont is laureaat van de ‘Innovatoires’ met het muziektheaterproject Grands défilés, gecreëerd aan de Opéra van Lille in oktober 2011. Sinds 2010 krijgt hij meerdere opdrachten – opdracht van de Franse staat, van Radio France, van de Péniche Opéra, van de Sacem, van het Symphonisch Orkest van Mulhouse, van het Festival de Violoncelle in Beauvais, etc… Aangezien hij gepassioneerd is door de Japanse cultuur, was hij genodigd componist in 2012 voor het festival van Takefu en kreeg een opdracht van het ensemble Muromachi in Tokyo – december 2012. Aurélien Dumont wordt ondersteund door de Meyerstichting, de Lacourstichting voor muziek en dans en ook door het Huis van de kortfilm te Parijs. Zijn werk concentreert zich vooral op het onderzoek van een bijzondere relatie tussen het timbre en de vorm, vaak geïnspireerd door het literaire universum – Dickinson, Borgès, Luca of Volodine. Zijn benaderingswijze leidde tot een nauwe samenwerking met de dichter Dominique Quélen voor stukken voor barokke ensembles, opera’s en cantates…

Praktische info :

ChampdAction, Ensemble Mosaik & Ensemble Orchestral Contemporain : New Forum
Dinsdag 4 fabruari 2014 om 20.00 u
(inleiding door Eveline Heylen om 19.15 u)
Theaterstudio deSingel – Antwerpen

Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Meer info : www.desingel.be en www.champdaction.be

Extra :
Hikari Kiyama op en.wikipedia.org, www.newforum-jeunecreation.eu en youtube
Johannes Kreidler : www.kreidler-net.de, www.newforum-jeunecreation.eu en youtube
Aurelio Edler-Copes : www.edler-copes.com, www.newforum-jeunecreation.eu en youtube
Eduardo Moguillansky : www.moguillansky.info, www.newforum-jeunecreation.eu, soundcloud.com en youtube
Aurélien Dumont : www.aurelien-dumont.com, www.newforum-jeunecreation.eu en youtube
Christopher Trapani : www.christophertrapani.com, www.newforum-jeunecreation.eu en youtube

Elders op Oorgetuige :
Japanse componist Hikari Kiyama neemt je mee naar de wereld van ‘Kojiki’, 12/12/2013
Duitse componist Johannes Kreidler laat in zijn compositiekeuken kijken, 30/10/2013