OPRL richt blik op het oosten in Bozar

Fazil Say Het OPRL richt zijn blik op het oosten met de Belgische première van Gezi Park 1 van de Turkse componist Fazil Say (foto). In dit concerto voor twee piano’s beschrijft hij de gebeurtenissen die Istanbul in de lente van 2013 door elkaar hebben geschud. En er is nog meer moois uit het oosten: Sheherazade is Rimski Korsakovs muzikale vertaling van de sprookjes van Duizend-en-één-Nacht. Paul Dukas van zijn kant componeerde La Péri naar een Arabisch-Perzische fee.

De Turkse pianist en componist Fazil Say (1970) begon op vierjarige leeftijd met muziekstudies aan het Conservatorium van zijn geboortestad onder een speciaal  statuut voor hoog begaafde kinderen. Daar studeerde hij achttien jaar later af voor piano en compositie. Met een beurs vervolmaakte hij zich in Düsseldorf en behaalde zo in Duitsland het diploma van concertsolist. Zijn eerste prijzen in zowel de Young Concert Soloists Competition in 1994 én de World Competition in New York zorgden voor zijn definitieve doorbraak in de internationale muziekscène. Naast zijn pianistieke activiteit is Say ook zeer actief als componist. In zijn muziek klinkt een duidelijke invloed van de Turkse volksmuziek door. Onder de talrijke oratorio’s, piano concerto’s, composities voor kamerensemble en orkest, alsook pianowerken en liederen, bevinden zich meerdere opdrachtwerken, zoals bijvoorbeeld zijn ballet Patara: een opdracht van het Wien Mozart Committee ter gelegenheid van Mozarts tweehonderdvijftigste verjaardag. Ondertussen wordt Fazil Say beschouwd als één van de grootste pianisten wereldwijd, bekroond met talrijke prijzen. Tot de orkesten waarmee hij reeds samenwerkte tellen we New York Philharmonic, Detroit Symphony, Deutsches Symphonieorchester Berlin, het Tsjechisch Filharmonisch Orkest, het Israëlisch Filharmonisch Orkest, het St. Petersburg Filharmonisch Orkest, Orchestre National de France en het Tokyo Symfonisch Orkest. In 2008 werd Say verkozen tot cultureel ambassadeur van de Europese Unie, een functie waarin hij trachtte een nieuwe brug te bouwen tussen de Oosterse en de Westerse cultuur.

Programma :

  • Paul Dukas, La Péri
  • Fazil Say, Gezi Park 1, concerto voor twee piano’s en orkest (Belgische premiere)
  • Nikolay Rimsky-Korsakov, Sheherazade, symfonische suite, op. 35

Praktische info :

OPRL & Ferhan & Ferzan Önder : Dukas, Fazil Say, Rimsky-Korsakov
Donderdag 13 februari 2014 om 20.00 u
Bozar – Brussel

Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

Meer info : www.bozar.be en www.oprl.be

Extra :
Fazil Say : fazilsay.com, nl.wikipedia.org en youtube