Ensemble Fractales en gasten grasduinen in vier decennia spectrale muziek

Tristan Murail Vanaf het begin van de jaren zeventig schreven Tristan Murail (foto) en Gerard Grisey enkele klassiek geworden werken waarmee ze de bakens uitzetten van wat we vandaag spectrale muziek noemen, een toonspraak waarbij de fysische eigenschappen van een toon de basis vormen van het compositorisch proces. Veertig jaar na datum stellen we vast dat de spectrale muziek zelf een spectrum van componisten en stukken is gaan beslaan. Ensemble Fractales – een nieuw Brussels ensemble, met studenten die aan het Franstalige Conservatorium studeerden – duikt het spectrale klankveld in en confronteert enkele klassiekers met hun uitlopers.

‘Talea’ van Gérard Grisey is een heuse krachttoer om zonder dirigent gespeeld te krijgen. Het is, naast ‘Vortex Temporum’ toch het meest spectaculaire werk van van Grisey voor kleinere bezetting, meer info over dit werk vind je op brahms.ircam.fr. Daarnaast speelt eveneens Ensemble Fractales ‘Treize Couleurs‘ van Tristan Murail, hier in de versie met elektronica. Het meest recente werk is van de jonge Franse spectralist Yann Robin met zijn ‘Schizophrenia‘ voor klarinet en sopraansax. Akoestisch, maar daarom niet minder ruimtelijk. Hier beginnen de 2 muzikanten samen, maar eindigen elk aan een andere kant van het podium…. De stemming van de 2 instrumenten ligt een kwart-toon uit elkaar wat waanzinnige fricties mogelijk maakt. De titel van dit werk is goed gekozen!

Programma :

  • Tristan Murail, Treize Couleurs
  • Tristan Murail, Mandragore
  • Yann Robin, Schizophrenia
  • Gérard Grisey, Taléa

Praktische info :

Ensemble Fractales & G.A.M.E. : Murail, Robin, Grisey
Donderdag 20 februari 2014 om 20.00 u
Miryzaal – Conservatorium Gent

Hoogpoort 64
9000 Gent

Meer info : schoolofartsgent.be

Extra :
Tristan Murail : www.tristanmurail.com, brahms.ircam.fr, www.compositiontoday.com en youtube
Yann Robin : www.yannrobin.com, brahms.ircam.fr en youtube
Gérard Grisey over Vortex Temporum op www.ictus.be
Gérard Grisey op brahms.ircam.fr en youtube
Interview met Gerard Grisey, David Bündler in 20th-Century Music, 1996 op www.angelfire.com