Goeyvaerts Trio & Vox Luminis brengen spirituele muziek van Pärt en Moody in Lommel, Willebroek, Hasselt en Leuven

Arvo Pärt Componisten van religieuze of liturgische muziek zijn vaak zelf erg gelovig. Tijdens een periode van artistieke bezinning bekeerde de Estse componist Arvo Pärt zich in de jaren ’70 tot het Russisch-orthodoxe geloof. Een intense periode van studie, waarbij hij zijn artistieke aandacht op het gregoriaans en de vroege polyfonie richtte, veranderde zijn persoonlijkheid als componist volledig. Hij bereikte in 1985 met zijn Stabat mater een ware cultstatus. De puurheid en het respect voor stilte maken het werk zo aangrijpend. Als een tegenhanger voor Arvo Pärts Stabat mater componeerde de Britse componist Ivan Moody op vraag van het Goeyvaerts Strijktrio Simeron. Moody gebruikt Griekse teksten uit de Byzantijnse ritus die handelen over Jezus’ begrafenis en opstanding. Een wondermooi concert over dood en verrijzenis, gebracht door één van de beste Belgische strijktrio’s Goeyvaerts String Trio en drie internationaal gelauwerde zangers van Vox Luminis. Alle ingrediënten voor een ingrijpende concertbelevenis zijn daarmee aanwezig.

De Estse componist Arvo Pärt bereikte in 1985 met zijn Stabat Mater een ware cultstatus, mogelijk in samenhang met de opkomst van new age en de algemene hang naar spiritualiteit. Het zijn de puurheid en het respect voor stilte die het werk zo aangrijpend maken. Pärt knielt voor de lijdende Maria aan de voet van het kruis. Hij creëerde hiermee een werk van tijdloze schoonheid: één van de muzikale topmomenten uit de twintigste eeuw. Veel componisten schreven ‘hun’ Stabat Mater, Arvo Pärts versie is zonder meer adembenemend!

Als een tegenhanger voor Pärts Stabat Mater componeerde de Brit Ivan Moody in opdracht van het Goeyvaerts String Trio het werk Simeron (wat ‘vandaag’ betekent). Moody gebruikt Griekse teksten uit de Byzantijnse ritus die handelen over Jezus’ begrafenis en opstanding. De afschrikwekkende desolaatheid van de dood staat hierbij in fel contrast met het licht van de verrijzenis. Net zoals Pärt laat Moody zich vaak inspireren door gregoriaanse gezangen en polyfonie. Zijn werk kent dan ook een uitgesproken voorkeur voor de menselijke stem, gekleurd door zoete dissonantie en met een groot gevoel voor evenwichtigheid en heldere structuren.

Programma :

  • Ivan Moody, Simeron (2012)
  • Arvo Pärt, Stabat Mater (1985)

Praktische info :

Goeyvaerts Trio & Vox Luminis: Pärt, Moody
Woensdag 19 maart 2014 om 20.15 u
Sint-Pietersbandenkerk Lommel

Kerkplein z/n
3920 Lommel

Meer info : www.ccdeadelberg.be, www.stringtrio.net en www.voxluminis.com
———————————–
Donderdag 20 maart 2014 om 20.00 u
Sint-Niklaaskerk Willebroek  

Kerkstraat 1
2830 Willebroek

Meer info : ccdester.willebroek.be, www.stringtrio.net en www.voxluminis.com
———————————–
Vrijdag 21 maart 2014 om 20.00 u
Sint-Quintinuskathedraal Hasselt

Vismarkt 3500
Hasselt

Meer info : www.ccha.be, www.stringtrio.net en www.voxluminis.com
———————————–
Donderdag 27 maart 2014 om 20.00 u
Abdijkerk Vlierbeek – Leuven

Vlierbeekstraat
3010 Leuven

Meer info : www.30cc.be, www.stringtrio.net en www.voxluminis.com

Extra :
Arvo Pärt op www.musicolog.com en youtube
Arvo Pärt (1935 – ), Tintinambulist op www.musicalifeiten.nl
Ivan Moody : www.ivanmoody.co.uk en en.wikipedia.org

Elders op Oorgetuige :
Goeyvaerts Trio & Vox Luminis brengen Stabat Mater van Pärt, Josquin dez Prez en Scarlatti in Averbode, 17/09/2013
Goeyvaerts Trio & Vox Luminis brengen spirituele muziek van Pärt en Moody in Gent, 29/04/2013