Mahler Chamber Orchestra brengt werk van jonge Servische componist Marko Nikodijevi en Mahler in Bozar

Marko Nikodijevic De residentie van het Mahler Chamber Orchestra in Bozar eindigt met een aangrijpend werk van de jonge Servische componist Marko Nikodijevic: Cvetic, kucica… (Bloempje, huisje…). Het is de verklanking van het lot van een 5-jarig Kosovaars meisje, wier lichaam in 1999 in de Donau teruggevonden werd. Het muziekmateriaal gaat terug op La lugubre gondola van Liszt. In de prachtige Kindertotenlieder en de Symfonie nr. 4 van Mahler, met op het einde een lied op het hemelse leven, wordt hetzelfde thema ontwikkeld. Aan Vladimir Jurowski, Sophie Karthäuser en Gerald Finley om de innerlijke schoonheid van deze werken op te roepen.

Marko Nikodijević (foto) studeerde van 1997 tot 2003 compositie aan de Universiteit van de Kunsten in Belgrado bij Srdjan Hofman en Zoran Erić en van 2003 tot 2005 aan de Musikhochschule in Stuttgart bij Marco Stroppa. Sindsdien woont hij in Duitsland.
Zijn bijdrage aan het Unesco International Rostrum of Composers 2009 was een aanbevolen werk in zowel de algemene categorie als de categorie voor componisten jonger dan 30 jaar. Zijn muziek is onder andere uitgevoerd door het ensemble recherche, Ensemble Modern, het Ives Ensemble, het Nieuw Ensemble, Nouvel Ensemble Moderne (NEM), kammarensembleN Stockholm, orkest de ereprijs, de Brandenburger Symphoniker en het Radio Sinfonieorchester Stuttgart. Hij is zeer geïnteresseerd in het gebruik van digitale technieken in de muziek: chaostheorie, fractals, algoritmische compositie, instrumentale en digitale klanksynthese, techno, DJ-ing en techno-esthetiek.

Programma :

  • Marko Nikodijevic, Cvectic, kucica… la lugubra gondola (after Liszt)
  • Gustav Mahler, Der Schildwache Nachtlied (Des Knaben Wunderhorn), Des Antonius van Padua Fischpredigt (Des Knaben Wunderhorn), Wo die schönen Trompeten blasen (Des Knaben Wunderhorn), Lob des hohen Verstandes (Des Knaben Wunderhorn), Das irdische Leben (Des Knaben Wunderhorn), Das himmlische Leben (Des Knaben Wunderhorn), Symfonie nr. 4

Praktische info :

Mahler Chamber Orchestra, Sophie Karthäuser & Gerald Finley : Marko Nikodijevic, Mahler
Dinsdag 25 maart 2014 om 20.00 u
Bozar – Henry Le Boeufzaal – Brussel

Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

Meer info : www.bozar.be

Extra:
Marko Nikodijevic op www.sikorski.de