NOB speelt Silvestrov, Mozart en Sjostakovitsj in Brussel en Hasselt

Valentin Silvestrov Julian Rachlin liet voor het eerst van zich horen als muzikaal wonderkind, maar heeft zich intussen ontwikkeld tot een compleet en veelzijdig musicus. Behalve een begenadigd violist die met de groten der aarde speelt, is hij ook nog altviolist en dirigent. Zijn volle klank komt volop tot uiting in de zoete melodieën van Mozarts Derde vioolconcerto, diens eerste voldragen concerto voor het instrument. Voor en na serveert maestro Boreyko Russische muziek, eigentijdse in het geval van Valentin Silvestrov (foto). Zijn The Messenger is een muzikaal eerbetoon aan zijn overleden vrouw. In zijn monumentale Achtste symfonie bracht Sjostakovitsj dan weer hulde aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Al lijkt dit op het eerste zicht een volledig Russisch programma, tijdens dit concert kan je ook genieten van een pittig vioolconcerto van het Salzburgergenie Wolfgang Amadeus Mozart. Dat heerlijke Concerto voor viool nr. 3 wordt gebracht door Julian Rachlin (°1974) die in 1978 immigreerde naar Wenen waar hij studeerde bij Boris Kuschnir en Pinchas Zukerman. Julian Rachlin musiceert op de ex-Liebig Stradivarius (1704) die hij in bruikleen heeft van de stichting Angelika Prokopp. Dmitri Sjostakovtsj schreef zijn Symfonie nr. 8 tijdens de zomer van 1943. Ook al behoort ze tot zijn mooiste composities, toch wordt deze symfonie niet zo vaak uitgevoerd. Valentin Silvestrov schreef The messenger voor piano en strijkorkest tijdens de jaarwissel van 1996-1997. Het is een merkwaardig werk dat durft verwijzen naar Mozart en tegelijkertijd ook een vreemde pastiche is. Soms lijkt de muziek weg te glijden naar de achtergrond om dan overwoekerd te worden door andere geluiden uit de muziekwereld. Een ontdekking!

De Oekraïner Valentin Silvestrov heeft pas de laatste jaren in ons land enige bekendheid verworven bij het grote publiek. Zijn nieuwe platenmaatschappij ECM greep zijn 70ste verjaardag in september 2007 dan ook aan voor een feestelijke serie nieuwe releases, waaronder de de recente opname van zijn Zesde symfonie. Valentin Vassiljevitsj Silvestrov werd in 1937 geboren in Kiev en daar woont hij nog steeds. Na een opleiding tot bouwkundig ingenieur ging hij compositie studeren bij Boris Ljatosjinski, die nog leerling was geweest bij Reinhold Glière. Ljatosjinski maakte de jonge Silvestrov vertrouwd met een kwestie die cruciaal zou worden binnen diens componeren: hoe de laatromantische Russische erfenis te verbinden met de middelen van de moderne avant-garde. Dat probleem zou hij pas veel later oplossen. Silvestrov leerde er nog iets: eerlijk te zijn als componist, muziek te schrijven met de hand op het hart.
Silvestrov bewoog zich spoedig in Kievs meest avant-gardistische kringen, en begon ook in het Westen naam te maken. In eigen land botste Silvestrovs modernisme aanvankelijk niet met het beleid van de Sovjetautoriteiten. De jaren onder Chroestjov waren relatief mild, maar begin de jaren 70 keerde het tij en werd hij uit de Componistenbond gezet.

Programma :

  • Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), Concerto voor viool nr. 3 in G, KV 216
  • Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975), Symfonie nr. 8 in c, opus 65
  • Valentin Silvestrov (°1937), The messenger

Praktische info :

NOB & Julian Rachlin: Silvestrov, Mozart, Sjostakovitsj
Vrijdag 28 maart 2014 om 20.00 u
Bozar – Brussel

Meer info : www.bozar.be en www.nob-onb.be
————————————
Zaterdag 29 maart 2014 om 20.00 u
CC Hasselt

Kunstlaan 5
3500 Hasselt

Meer info : www.ccha.be en www.nob-onb.be
————————————
Zondag 30 maart 2014 om 15.00 u
Bozar – Brussel

Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

Meer info : www.bozar.be en www.nob-onb.be

Extra :
Valentin Silvestrov op www.schott-music.com en youtube
Valentin Silvestrov – Portret van een onaagepaste op tempeldertoonkunst.blogspot.com