Een ongemakkelijke Macbeth op het Kunstenfestivaldesarts

Macbeth Twee jaar na de ophefmakende ‘levende tentoonstelling’ Exhibit B staat de Zuid-Afrikaanse theatermaker Brett Bailey dit jaar opnieuw op het Kunstenfestivaldesarts met een indringend muziektheaterstuk. Een groepje Afrikaanse performers, wanhopig op de vlucht voor de wreedheden in Oost-Congo, ontdekt een hoop versleten kostuums, een vergeeld libretto en een oude opname van Verdi’s Macbeth. Het beginpunt van een heropvoering van dit eeuwenoude verhaal van passie, hekserij en machtshonger, op de achtergrond van de meedogenloze uitbuiting van het Afrikaanse continent. Brett Bailey leest Macbeth als een ‘afgetakeld memento van een lang vervlogen tijd’, doorzeefd met kogels en overwoekerd door het oerwoud. Stoutmoedig en scherpzinnig mengt hij in zijn Macbeth theater en muziek. Hij plaatst deze culturele monoliet uit de vroegkoloniale tijd in een decor van bloedige burgeroorlogen die hun oorsprong vinden in de postkoloniale consumptiedrang van de ‘ontwikkelde wereld’. Een ongemakkelijke Macbeth.

Praktische info :

Brett Bailey / Third World Bunfight : Macbeth
Dinsdag 13, donderdag 15 en vrijdag 16 mei 2014, telkens om 20.00 u
Beursschouwburg – Brussel

Auguste Ortsstraat 20-28
1000 Brussel

Meer info : www.kfda.be en www.thirdworldbunfight.co.za

Elders op Oorgetuige :
Negentiende editie van het Kunstenfestivaldesarts in Brussel, 27/04/2014