Uniek openluchtconcert met nieuw oratorium van Piet Swerts in Leuven

Piet Swerts Een uniek concert op een unieke locatie. Dat mag je zondag en maandag verwachten op het Ladeuzeplein in Leuven. In een artistieke productie van Fred Brouwers wordt het Requiem van Mozart opgevoerd, gevolgd door het oratorium ‘The Sack of Louvain’, een nieuwe compositie van Piet Swerts (foto). Uitvoerders zijn het Symfonieorkest Vlaanderen, het Symfonisch Koor Octopus en solisten Ilse Eerens (sopraan), Vivica Genaux (alt), Thomas Blondelle (tenor) en Dietrich Henschel (bas). Na het concert volgt een lichtspel van 8 minuten op de gevel van de Universiteitsbibliotheek.

Op 25 en 26 augustus 1914, tijdens de opmars van het Duitse leger door België, werd de universiteitsstad Leuven een oorlogsslachtoffer: meer dan duizend huizen en monumenten in het stadscentrum werden vernield, 248 burgers vermoord en de universiteitsbibliotheek brandde uit. Het droeve lot van Leuven wekte al snel wereldwijd grote verontwaardiging én solidariteit. Dit concert herdenkt de gebeurtenissen van toen, met als decor de trotse, nieuw gebouwde universiteitsbibliotheek uit de jaren 1920.

Piet Swerts – The Sack of Louvain
De titel van dit oorlogsoratorium is genoemd naar de wijze waarop de internationale pers schreef over de gruwelijke gebeurtenissen van de inval van de Duitsers in Leuven in 1914. Het werk, dat een uur duurt, is geconcipieerd voor 4 solisten, koor en orkest en het door de componist samengestelde libretto bestaat uit vijftien nummers waar aan de hand van verschillende bronnen het Leuvens verhaal van augustus 1914 verteld en becommentarieerd wordt. Rapporten van Richard Davis van de New York Tribune, van de Nederlander L.Mokveld, fragmenten uit oorlogsdagboeken, maar ook de oorlogsrede van Keizer Wilhelm de Tweede en de schokkende uitspraken van Generaal von Lutwitz wisselen af met oorlogspoëzie van onder meer Victor de la Mare, Helen Mackay, Emile Verhaeren, Edlef Koppin, R.Kipling, G.Clarke, H.S.Holland en S.Sassoon.

Praktische info :

Openluchtconcert : Mozart, Requiem – Piet Swerts, The Sack of Louvain
Zondag 24 en maandag 25 augustus 2014 om 21.00 u
Ladeuzeplein – Leuven

Meer info : www.martelaarsteden.be

Extra :
Piet Swerts : www.pietswerts.be, www.cebedem.be, www.matrix-new-music.be en youtube