Songs of imprisonment : Aquarius opent concertseizoen met strijdvaardig project

Songs of imprisonment Aquarius opent het nieuwe concertseizoen met een strijdvaardig project dat niemands gemoed onberoerd kan laten. Muziek op gedichten, geschreven in de militaire gevangenis van Guantanamo. Gedichten, vol verdriet, verlangen, woede en pijn op muziek van een Engelse en een Nieuw-Zeelandse componist, die allebei aanwezig zullen zijn.

Guantanamo Bay blijft beroeren. De VSA, die democratie en freedom of speech nochtans in het vaandel dragen, houden er, ruim 13 jaar na de eerste overdrachten uit Afghanistan, nog steeds mensen vast. Zonder proces of straf. Een oplossing voor deze schrijnende toestand blijft uit. De uitzichtloze situatie doet gedetineerden naar de pen grijpen, om hun mensonterende situatie een gezicht te geven. Poëzie van en tegen de gruwel. De buitenwereld kan er kennis van nemen in de Engelstalige bloemlezing die verscheen bij University of Iowa Press.

De jonge Engelse componist Ed Hughes (1968) voelde zich aangesproken en componeerde een stevige a cappella koorcyclus onder de titel ‘A buried flame’ op 4 gedichten uit deze bundel. Dat bracht Aquarius ertoe om aan de Nieuw-Zeelandse componist Anthony Ritchie (1960) te vragen aan een keuze uit deze bundel eveneens een koorcyclus te wijden. Zo komen 2 componisten samen met een erg verschillende stijl, maar unaniem in hun verontwaardiging over deze uitwas van de beschaving.

Praktische info :

Aquarius : No Direction Home – Songs of imprisonment
Zondag 14 september 2014 om 18.00 u
Ridderzaal van het Gravensteen – Gent

Meer info : www.gc-aquarius.be