Symfonische poëzie met het NOB in Bozar

Bruno Mantovani De Russische violist Andrey Baranov nam al op jonge leeftijd aan diverse wedstrijden deel en won in 2012 met zwier de Koningin Elisabethwedstrijd. Sindsdien timmert hij naarstig aan de weg en intussen richtte hij met een aantal muzikale vrienden ook het David Oistrakh Quartet op. Met het Vioolconcerto van Max Bruch waagt hij zich aan een van de grote werken op het repertoire. Samen met de Kol Nidrei behoort het tot de weinige werken die nog van hem worden gespeeld, maar misschien net daarom is het ongemeen populair gebleven. Het kende een moeilijke ontstaansgeschiedenis en pas na advies van de Hongaarse virtuoos Joseph Joachim was Bruch tevreden met het resultaat. Het begin van Also sprach Zarathustra is de filmliefhebbers welbekend als de melodie die in de sciencefictionklassieker 2001: A Space Odyssey het opkomen van de zon begeleidt. Richard Strauss componeerde het symfonische gedicht naar het gelijknamige werk van de filosoof Friedrich Nietzsche. Met een grote bezetting maar op harmonisch bijzonder subtiele wijze zette Strauss diens ideeën over lotsbestemming en de cyclische aard van het bestaan in muziek om. Het concert begint met de opdracht van het NOB en een reeks andere Europese orkesten aan de hedendaagse Franse componist Bruno Mantovani (foto), om de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog te herdenken. Net als het eerder gehoorde Zarathustra is Schlemihl een symfonisch gedicht, dat door Mantovani expliciet als een eerbetoon aan Richard Strauss werd opgevat.

Bruno Mantovani (1974) studeerde aan het conservatorium van Parijs (CNSM). Hij behaalde er de eerste prijs voor analyse, esthetica, orkestratie, compositie, muziekgeschiedenis en volgde bijkomende opleidingen aan de universiteit van Rouen (licentie muziekwetenschappen), de abdij van Royaumont (1995) en het Ircam (1998-1999). Hij werkte samen met beroemde dirigenten als Pierre Boulez, Emmanuel Krivine, Peter Eötvös Jonathan Nott, Laurence Equilbey … Hij werkt ook op regelmatige basis met ensembles als TM+, Alternance, Accentus, het Ensemble Intercontemporain, Quatuor Danel en verschillende orkesten. Ondanks zijn jeugdige leeftijd omvat Mantovani’s oeuvre al een vijftigtal werken in heel wat verschillende genres, van solo tot opera. Mantovani won tal van prijzen op internationale wedstrijden en heel wat onderscheidingen voor zijn cd-opnames. In september 2010 werd Bruno Mantovani directeur van het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse van Parijs.

Programma :

  • Bruno Mantovani, Schlemihl
  • Max Bruch, Concerto voor viool en orkest nr. 1, op. 26
  • Richard Strauss, Also sprach Zarathustra, op. 30

Praktische info :

NOB & Andrey Baranov : Mantovani, Bruch, Richard Strauss
Vrijdag 19 september 2014 om 20.00 u
Bozar – Brussel

Meer info : www.bozar.be en www.nob-onb.be

Extra :
Bruno Mantovani : www.brunomantovani.com, brahms.ircam.fr en youtube