Eerste Bijloke-Manufactuur van dit seizoen met Jurgen De Bruyn, Pieter Matthynssens, Bertel Schollaert en Robin Hayward

Robin Hayward Op woensdag 24 september is er de eerste editie van de Bijloke-Manufactuur van dit seizoen. De manufactuur is een muzikaal laboratorium waarin bevlogen jonge muzikanten de kans krijgen om een wild/ongewoon/spannend/…) idee uit te testen. Het belooft opnieuw een mooie artistieke werkplaats te worden.

Micro/Kosmos
Jurgen De Bruyn neemt de eerste Manufactuur van deze avond voor zijn rekening. Hij is luitist en bezieler van Zefiro Torna, een ensemble voor oude muziek. Het conceptuele uitgangspunt voor dit project Micro/Kosmos vond hij  in een lang vervlogen wereldbeeld. Eén waarin ‘de mens’, geschapen naar het evenbeeld van God, centraal staat in de kosmos, maat is van alle dingen. Denk hier maar aan het ‘Liber divinorum operum’ van Hildegard von Bingen, de door zodiaktekens omgeven ‘Anatomische mens’ van de gebroeders Van Limburg en de beroemde ‘Vitruviusman’ van Leonardo da Vinci. Oude muziek vormt het uitgangspunt voor het ontwikkelen van een concertinstallatie en choreografie. Het publiek neemt plaats rondom één centrale, speciaal ontwikkelde luidspreker. In de periferie staan microfoons die de klanken van de musicus-performer opvangen en in het midden van de cirkel projecteren.

Stop Time
Pieter Matthynssens (cello) en Bertel Schollaert (bariton-saxofoon) begeven zich vervolgens in het bijzondere klankuniversum van Robin Hayward (foto). Hayward – die trouwens zelf ‘microtonale’ tuba speelt in deze manufactuur – ontwikkelde een geheel eigen microtoonsysteem, inclusief nieuwe notatievorm. Voor Stop Time neemt de partituur zelfs de vorm aan van een sculptuur! De muziek van Hayward is traag, statisch en heeft vaak een haast meditatief karakter.  Marieke Berendsen ontwikkelt een scenografie en lichtplan die in het teken staan van de intense sfeer die Haywards werk oproept.

Bijloke-Manufactuur : Micro/Kosmos – Stop Time
Woensdag 24 september 2014 om 20.00 u
Muziekcentrum De Bijloke – Gent

Meer info : www.debijloke.be